Bravčové kúsky s cuketou a sezamom v jemne pálivej omáčke

Autor receptu: mandarin999

Rada skúšam nové veci, nové recepty, hľadám rôzne možnosti a variácie. Výsledkom toho bol aj môj ďalší recept vhodný najmä ako hlavné jedlo. Spojenie mäska, cukety, sezamu a jemne kyslo - pálivej omáčky určite pohladí nielen moje chuťové poháriky. Ide o nenáročný recept, ktorý vyzerá nenápadne, no predsa z hľadiska ingrediencií a spojenia chutí to nie je úplná klasika. Vyskúšajte a presvedčte sa.

5
porcií
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčové mäso si umyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájame na menšie kúsky prípadne rezance. Ochutíme soľou, korením, prípadne pridáme ešte nejaké korenie na mäso (podľa chuti) pre zvýraznenie chuti.
  2. Cesnak a cibuľu si očistíme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Tie orestujeme na troche rozpáleného masla a olivového oleja. Cibuľku a cesnak jemne opečieme do sklovita a pridáme k nim mäsko. Mäsko opečieme z každej strany , pridáme sezam. Minútku na to mäsko podlejeme vodou - nie príliš veľké množstvo a podusíme.
  3. Cuketu si umyjeme a nakrájame na menšie štvorčeky (nezbavujeme ju šupky). Povaríme ju v osolenej vode tak, aby bola mäkká, no nie príliš rozvarená. Po uvarení ju scedíme.
  4. Mäsko dusíme do mäkka. V miske si rozmiešame kyslú smotanu, dijonskú horčicu, tahini pastu, arašidový olej a 2 lyžičky kajanského korenia. Opatrne túto zmes prilievame do mäska a neustále miešame. Krátko povaríme a pridáme cuketu. Ak sa nám omáčka zdá byť riedka, môžeme zahustiť troškou múky. Ja múku pridávam iba minimálne a lepšiu konzistenciu a chuť získam pridaním cca 50 g masla. Ak chceme viac pikantnú omáčku, ešte ju dochutíme kajanským korením, ktoré môže nahradiť i mletá štipľavá paprika alebo chilli.
  5. Ja som to pre tento krát podávala s ryžou, no hodia sa k tomu i zemiaky, tarhoňa, pyré či rôzne zeleninové prílohy. Každému podľa chuti.