Bravčové mäso na hubách

Bravčové karé na hubách (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Jednoduché a chutné jedlo, ak sa niekto chce zbaviť zásoby sušených húb z minulej sezóny...

8
porcií
30 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si namočíme sušené huby. Ja som použil dubáky a za hrsť suchohríbov. Samozrejme sa dajú použiť aj čerstvé alebo mrazené.
  2. Karé nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na rozpálenej masti prudko opečieme, aby sa zatiahlo. Mäso vyberieme a odložíme. Prikryjeme, aby nevychladlo.
  3. Vo výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pekne pomaly a do hneda. Miešame, aby sa nespálila a nezhorkla.
  4. Vyrestujeme na tuk, prilejeme troška vody, aby sa sparila a podusila, toto opakujeme 3x, z čoho sa nám vytvorí hustejší cibuľový základ pod mäso.
  5. Pridáme mäso, podlejeme trochou vody, aby mäso nebolo celkom ponorené, privedieme do varu, a na miernom ohni dusíme 20 minút. Pôvodne som chcel tento recept robiť ako zvyčajne v pomalom hrnci, ale keďže každý ho nemá, zvolil som klasický spôsob úpravy na sporáku.
  6. Potom pridáme huby aj s vodou, v ktorej boli namočené, a dusíme do mäkka.
  7. Na suchej panvici si opražíme múku do pieskovej farby, pridáme trocha oleja, popražíme a zalejeme studenou vodou. Metličkou dobre rozmiešame, aby neboli hrudky a vlejeme k mäsu.
  8. Pridáme šlahačkovú smotanu, prípadne ešte ochutíme soľou a povaríme ešte asi 20 minút.
  9. Podávame s ryžou alebo inou obľúbenou prílohou...