Bravčová kotleta

Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok, posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či sa griluje na uhlí, na dreve, alebo dokonca pomocou pohodlného plynu či elektriny.

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Bravčové karé s kosťou nasekáme približne na 300 g kúsky a namarinujeme, osolíme a okoreníme (cesnak, horčicu, bylinky a olej rozmixujeme ponorným mixérom). Necháme odležať 1–2 hodiny. Grilujeme pomaly na mierne rozpálenom grile (130–150 °C), aby sa kotleta poriadne prepiekla.
  2. Na tretine masla s trochou oleja orestujeme najemno nakrájanú šalotku, šampiňóny a slaninu s tymianom, zalejeme vínom madeira a varom redukujeme na tretinu. Pridáme hovädzí vývar a na miernom ohni povaríme. Potom omáčku precedíme, znova privedieme do varu a po odstavení postupne vmiešame zvyšok studeného masla. Dochutíme soľou a korením.
  3. Zeleninu očistíme, patizóny pokrájame na štvrtiny, reďkovky na polovice. Všetko spolu ugrilujeme na olivovom oleji, ochutíme soľou, korením, cukrom, pridáme maslo a nakoniec nastrúhaný parmezán.