Bravčová kotleta
Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným
činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej
dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým
nebom nový rozmer. Zrazu nejde len
o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok,
posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či sa
griluje na uhlí, na dreve, alebo dokonca
pomocou pohodlného plynu či elektriny.
Postup
- Bravčové karé s kosťou nasekáme približne na 300 g
kúsky a namarinujeme, osolíme a okoreníme (cesnak,
horčicu, bylinky a olej rozmixujeme ponorným mixérom).
Necháme odležať 1–2 hodiny. Grilujeme pomaly
na mierne rozpálenom grile (130–150 °C), aby sa kotleta
poriadne prepiekla.
- Na tretine masla s trochou oleja orestujeme najemno
nakrájanú šalotku, šampiňóny a slaninu s tymianom,
zalejeme vínom madeira a varom redukujeme na tretinu. Pridáme
hovädzí vývar a na miernom ohni povaríme.
Potom omáčku precedíme, znova privedieme do varu
a po odstavení postupne vmiešame zvyšok studeného
masla. Dochutíme soľou a korením.
- Zeleninu očistíme, patizóny pokrájame na štvrtiny,
reďkovky na polovice. Všetko spolu ugrilujeme na olivovom
oleji, ochutíme soľou, korením, cukrom, pridáme maslo
a nakoniec nastrúhaný parmezán.