Bolonská omáčka

Bolonská omáčka, s ktorou špagety chutia najlepšie

Autor receptu: redakcia

Na prípravu svetoznámej bolonskej omáčky z mletého hovädzieho mäsa síce potrebujete dostatok času, ale ten pôžitok z nej vám to vynahradí.

4
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šalotky najemno nakrájame, v hrnci necháme rozohriať maslo a olej a opražíme do sklovita. Pridáme najemno nakrájanú očistenú mrkvu a stonkový zeler, 2 minúty opekáme. Pridáme mleté mäso a miešame na miernom plameni, kým nezhnedne. Okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením, osolíme, ochutíme strúhaným muškátovým orieškom.
  2. Zmes zalejeme mliekom a miešame, kým sa nevyvarí. Potom prilejeme víno, po pár minútach, keď sa alkohol odparí, pridáme odkvapkané a nakrájané paradajky. Premiešame a na miernom ohni varíme za občasného miešania asi 3 hodiny, hladina omáčky sa má len jemne vlniť. Podľa potreby premiešame a dolievame vodu.
  3. Hotovú omáčku podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením. Podávame so špagetami, ktoré v osolenej vode uvaríme al dente (na skus). Môžeme posypať strúhaným parmezánom.