Bleskové zeleninové rizoto trošku inak

Autor receptu: chefmichal

Myslím, že každý z Vás má dni, kedy príde z práce a nechce sa mu variť na večeru nič ťažké , ale má chuť na teplú večeru. Toto je ten pravý recept ! :) Rýchle a ľahké rizoto na večeru síce bez mäsa, ale so sójovými kockami ! Rizoto naozaj odporúčam, jeho chuť je iná ako klasické rizoto s mäsom ale stojí za to urobiť si ho. Dobrá a pritom tak lacná večera :)

4-6
porcie
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na začiatok si pripravíme sójové kocky. Kocky vysypeme do misky, polejeme sójovou omáčkou,osolíme ( nie moc, sójová omáčka je slaná ), okoreníme , premiešame a zalejeme vriacou vodou , necháme máčať a zmäknúť v miske.
  2. Medzi tým si uvaríme podľa vášho postupu ryžu .
  3. Na rozohriatom oleji na panvici orestujeme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme mrazenú zeleninovú zmes a pár minút restujeme.
  4. Po 5 minútach pridáme sójové kocky, ktoré sme precedili alebo v rukách vyžmýkali z vody . Vodu kde sa sója máčala však nevylievajte, odložte ju , ak by bolo rizoto suché tak ho trošku podlejete .
  5. Po pridaní sóje do zeleninovej zmesi restujeme a dusíme asi 10 minút aby sója zmäkla a udusila sa. Keď je sója mäkká a hotová, sójovo-zeleninovú zmes dochutíme soľou, mletým čierným korením, vegetou, sladkou mletou paprikou a premiešame.
  6. Odstavíme z platničky a postupne vmiešame ryžu. Celú zmes s ryžou opatrne premiešame aby sa suroviny dokonale spojili a ak je zmes moc suchá, nebojte sa pridať tam vody , kde sa máčala sója. Nič tým nepokazíte, naopak, rizoto nebude suché ale dokonale vláčne.
  7. Rizoto chutí najlepšie teplé a čerstvé . Podávame s postrúhaným syrom a čerstvým zeleninovým šalátom, alebo zaváraninou (baranie rohy, kyslé uhorky) a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou . Prajem dobrú chuť ! :)