Bezlepkový slaný koláč

Bezlepkový slaný vrkoč

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

16
porcií
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo 100 ml teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút nakysnúť. V kuchynskom robote spojíme všetky ingrediencie na cesto spolu s pripraveným kváskom z droždia a vypracujeme cesto. Prikryté fóliou necháme kysnúť 45 minút.
  2. Počas kysnutia cesta si pripravíme náplne. Mrkvu postrúhame najemno a podusíme na oleji, necháme vychladnúť. Tvaroh zmiešame v mise s nasekanými špenátovými listami. Na mäsovú náplň si najprv speníme nakrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso, soľ a korenie podľa chuti a podusíme. Necháme vychladnúť.
  3. Rozšľaháme dve vajcia, trochu si odložíme na potretie hotového vrkoča a zvyšné rozdelíme rovnomerne do vychladnutých náplní. Cca 2 PL rozšľahaného vajíčka do každej náplne.
  4. Z vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme bochník, ktorý rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na plát a každý natrieme inou náplňou. Zrolujeme do rolády a zapletieme do vrkoča. Pripravený vrkoč preložíme do formy na biskupský chlebíček vystlanej papierom na pečenie. Necháme podkysnúť približne 20 minút.
  5. Pred pečením potrieme vrkoč odloženým rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom a semienkami. Pečieme na 200 °C cca 45 minút.