Bezlepkové gnocchi

Bezlepkové zemiakové gnocchi s medvedím cesnakom

Autor receptu: novalim

Zemiakové gnocchi s medvedím cesnakom sú jedlom, ktoré si určite treba navariť hneď, ako vykukne prvý medvedí cesnak.* Táto zdravá bylinka, ktorá je prvou jarnou jedlou rastlinou z voľnej prírody, má všestranné použitie. Vyskúšajte náš recept na zemiakové gnocchi, ktoré podávame s pestom z medvedieho cesnaku.

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené zemiaky v šupke necháme úplne vychladnúť. Potom ich ošúpeme, prelisujeme alebo najemno nastrúhame a pridáme do nich bezlepkovú múku Promix UNI a bezlepkovú krupicu Novalim. Ďalej pridáme jedno celé vajce, zmes dochutíme soľou a vymiesime kompaktné cesto.
  2. Vzhľadom na to, že rôzne druhy zemiakov majú rôznu savosť, v prípade príliš riedkeho a mäkkého cesta pridáme ešte bezlepkovú múku Promix UNI. Ak je cesto naopak príliš tuhé, rozriedime ho 1-2 PL vody. Vymiesené cesto na pracovnej doske pomúčenej bezlepkovou múkou vyšúľame do valčeka s priemerom asi 2 cm, nakrájame ho na kúsky a z nich vyšúľame niečo ako hrubé malé šúľance, ktoré potom pritlačíme vidličkou do tvaru halušiek gnocchi.
  3. Pripravené zemiakové gnocchi varíme vo veľkom hrnci v osolenej vode. Akonáhle vyplávajú na povrch vody, dierkovanou varechou ich vyberieme, necháme odkvapkať a premiestnime ich do misy. Zľahka ich pokropíme olivovým olejom a premiešame, aby sa nelepili.
  4. Na pesto z medvedieho cesnaku všetky uvedené prísady vymixujeme ponorným mixérom do kašovitej konzistencie. Takto pripravené pesto uchovávame v sklenenej uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Vydrží asi 2-3 týždne. Okrem cestovín ho môžeme použiť aj na dochutenie zeleninových šalátov alebo k mäsu, či do omáčok alebo nátierok.
  5. Do malého kastrólika dáme asi pol deci šľahačky, 2-3 ČL pripraveného pesta z medvedieho cesnaku, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a zahrejeme, aby sa všetky prísady dobre prepojili. Hotové zemiakové gnocchi v miske prelejeme pripravenou omáčkou z medvedieho cesnaku, dobre ich premiešame a servírujeme v hlbokých tanieroch posypaných strúhaným parmezánom.