Bezlepkové žemle

Bezlepkové čedarové žemličky bez kysnutia (fotorecept)

Autor receptu: novalim

Máte chuť na voňavé domáce pečivo bez lepku, ale nemáte čas čakať kým vykysne? Máme pre vás riešenie.* Čedarové žemličky z našej bezlepkovej zmesi Promix Alfa sú bez kysnutia a hotové za 30 minút. Upečené s čedarom a prevoňané bylinkovým maslom si ich okamžite zamilujete. My sme ich nedávno použili ako prílohu k šošovicovej polievke a veru, len tak sa za nimi zaprášilo. Doprajte si aj vy potešenie z domáceho bezlepkového pečiva.

8 ks
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sušený cesnak, korenie a soľ.
  2. Pridáme teplé mlieko, roztopené maslo a nastrúhaný čedar. Varechou vypracujeme na hladké, veľmi lepkavé cesto.
  3. Lyžicou (alebo ideálne zmrzlinovou naberačkou) odoberáme z cesta a ukladáme malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do malých zapekacích misiek. Cesto netvarujeme, necháme len ležať na plechu v tvare guľky. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme do zlatista 15-20 minút. Žemličky by mali byť zvrchu chrumkavé a vnútri vláčne.
  4. Medzitým si pripravíme bylinkové maslo, na ktoré v malej miske zmiešame všetky suroviny.
  5. Po upečení žemličky vyberieme z rúry a ihneď každú potrieme pripraveným bylinkovým maslom.
  6. Necháme vychladnúť na mriežke. Z tejto dávky nám vyšlo osem menších žemličiek.