Knedľa

Bezlepková hrnčeková knedľa

Autor receptu: mirkajan

Len jedenkrát som kúpila bezlepkovú knedľu v obchode a vtedy som si povedala, že alebo budem jesť jedlá bez knedle alebo budem musieť vymyslieť nejakú jedlú sama. Tak som vymyslela a dnes aj odskúšala, myslím, že je omnoho lepšia, ako tá z obchodu. Tak pridávam tento recept hlavne pre seba, aby som nabudúce nemusela znovu dumať, čo som do tej knedle vlastne dala, ale možno sa recept hodí aj niekomu inému.

4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Poháre (cca 3 dcl) vymažeme maslom a vysypeme pohánkovou krupicou.
  2. Do misy dáme bezlepkové pečivo pokrájané na malé kocky (ja som použila bezlepkové tmavé bagety z Karpatskej pekárne, jedna váži 120 g) a premiešame ich s rozpusteným maslom. V druhej miske vyšľaháme mlieko s 2 žĺtkami a vlejeme ho ku pečivu, osolíme, premiešame.
  3. Pridáme múky zmiešané s práškom do pečiva a posekanú petržlenovú vňať, premiešame. Zvlášť vyšľaháme sneh z 2 bielkov a opatrne ho zamiešame do pečivovej zmesi. Zmesou naplníme vymastené a vysypané poháre asi do polovice (mne z tohto množstva vyšli 3 poháre).
  4. V hrnci necháme zovrieť vodu (voda by mala siahať asi do 2/3 výšky pohára), vložíme do nej poháre so zmesou, prikryjeme a po opätovnom zovretí stíšime plameň, aby voda len jemne prebublávala. Takto varíme 50 min. Poháre vyberieme a knedle vyklopíme (išlo to ľahko). Pokrájame na plátky a servírujeme. Ja som zvyšné knedle pokrájané na plátky dala zamraziť, dúfam, že budú po rozmrazení použiteľné, robím to tak aj s bežnou knedľou.