Hovädzie mäso

Beef stew – hovädzie mäso so zeleninou z pomalého hrnca

Autor receptu: jewishfood

Hovädzie so zeleninou si u nás doma na šábes pripravíme vtedy, keď vieme, že na prípravu budeme mať čas.* Na hovädzie mäso veľmi rada používam pomalý hrniec (slow cooker). Mäso sa varí viac hodín, ale na nižšej teplote. Uvarené je krásne mäkké a lahodné. Pripravujem ho vždy večer a celú noc nechám „variť“, dokopy asi 8 - 9 hodín.

4
porcie
30 minút
príprava
480 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začneme prípravou mäsa. Nakrájame ho na kocky asi 4x4 cm. Môžeme vyrezať tuhšie a mastnejšie časti. Posolíme a okoreníme zo všetkých strán. Obalíme v hladkej múke. Na troške olivového oleja necháme mäso zatiahnuť zo všetkých strán, kým zmení farbu. Takto pripravené ho vložíme do pomalého hrnca.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky. Cesnak rozpučíme. Ak máme lúpané paradajky vcelku, vyberieme ich z konzervy a nakrájame na kúsky.
  3. Mäso v pomalom hrnci zasypeme nakrájanou mrkvou, stonkovým zelerom, cibuľou a cuketou. Zalejeme nakrájanými lúpanými paradajkami aj so šťavou. Pridáme červené víno, petržlenovú vňať a 2 - 3 bobkové listy.
  4. Pomalý hrniec nastavíme na high, teda vyššiu teplotu a varíme asi 8 hodín. Používame pokrievku a iba občas premiešame. Ak treba prilejeme trochu vody. Servírujeme so zemiakmi, alebo ryžou, prípadne len tak bez prílohy.