Zapekané zemiaky

Banícke zemiaky

Autor receptu: redakcia

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Slaninu nakrájanú na kocky necháme vytopiť na panvici. Pridáme cibuľu nakrájanú na hrubšie kocky a plátky cesnaku, bobkový list, celé a nové korenie. Pridáme nahrubo nakrájanú kyslú kapustu a prilejeme aj trochu vody z kapusty. Pridáme vopred namočené sušené huby. Solíme veľmi opatrne, pretože kapusta aj slanina sú slané. Dusíme.
  2. Keď bude kapusta podusená, pridáme klobásu nakrájanú na kolieska. Na záver pridáme nakrájané olúpané jablko. Premiešame a vypneme oheň.
  3. Vymastíme zapekaciu misu, na spodok naukladáme plátky varených zemiakov a podusenú kapustovú zmes dáme na ne. Na vrch dáme nakrájané uvarené vajce a opäť vrstvu zemiakov, okoreníme.
  4. V miske zmiešame smotanu s vajcami, okoreníme, osolíme, vidličkou rozšľaháme a nalejeme na zemiaky. Zapekáme prikryté pri 180 °C asi 20 minút, potom dáme pokrievku dolu a ďalej zapekáme dozlatista.