Bagetky, desiata a niečo k tomu... (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Momentálne ležím doma s chrípkou. Tá potvora sa ma drží zubami nechtami. Keď mi ale už trochu otrnulo a so mnou začali čerti šiť, telka ma nebaví, prečítala som už tri knižky, tak som sa rozhodla, že prekvapím svojho muža a pripravím mu nejakú dobrú desiatu do práce... a tak som si ešte chvíľu poležkala aby som si to zosumírovala v hlave a vrhla som sa do práce.

6
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. prvý krok ktorý som učinila bolo, že som otvorila chladničku a tu hľa stečený jogurt, ja ho takto robievam podchvíľou a tento bol určený na nátierku čo sa mi celkom hodí pretože nátierka a bagetky budú k sebe pekne pasovať.... čo sa mi ale v tejto chvíli ešte viac šiklo bola srvátka ako vedľajší produkt stečeného jogurtu... druhý krok ktorý logicky nasleduje je zavretie chladničky, aj svetlo som zhasla nech sa v nej zbytočne nesvieti...
  2. aby som na nič nezabudla vyložila som si všetky suroviny z ktorých budem piecť bagetky... môj pôvodný zámer bol, že odfotím každú surovinu zvlášť a pekne vám každú jednu predstavím, ale tá chrípka ma tak zmohla, že nato kašlem, utieram si pot z čela a púšťam sa do práce, bude to len chvíľka nejakých 10 minút...
  3. v srvátke rozmiešam droždie, pridám múky, ovsené vločky, soľ, zmäknuté maslo a vypracujem cesto, potom pridám semienka a len zľahka premiešam aby som semienka zbytočne nerozlámala, hlavne tie väčšie... zakryjem a nechám kysnúť... a ja pádím do postele na najbližšie tri hodiny...
  4. tak, ja som si pospala a cesto zatiaľ vykyslo.... rozdelila som ho na 6 častí, pekne si ich odvážim nech sú bagetky rovnaké... ešte by som vás chcela poprosiť aby ste ma neobviňovali z infantilnosti, slovo bagetky používam zámerne, nakoľko zaužívaný výraz bagety predstavuje pečivo tenké a dlhé zatiaľ čo to moje je také krátke a bacuľaté, čiže maličké... toľko jazyková vsuvka :-)
  5. každú formu, aj tie s nepriľnavým povrchom vymasťujem olejom, moje nervy to čo som zosmolila aké slovné spojenie.... skrátka ja dávam olej, múku nie , pečivo je potom chrumkavé aj zospodu aj zboku... a do vymastenej formy dám sformované cesto a ešte ho potriem olejom aj zvrchu a nechám nakysnúť pokiaľ sa mi rúra nerozpáli na maximum
  6. predtým ako plech šupnem do rúry ešte bagetky potriem osolenou vodou a dám piecť na 250°C hneď zmiernim na 220°C asi 12-15 minút... upečené vyklopím a nechám na mriežke vychladnúť...
  7. a ide sa na nátierku - našťastie príprava je veľmi jednoduchá...
  8. hustý jogurt zmiešam s maslom, pridám nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, mleté čierne korenie a petrželku... toto je pre mňa základ, nič iné nepotrebujem, ale ak chcete mať nátierku krémovejšiu pridajte zo dve lyžice majonézy... a na záver šupnúť do chladničky a nechať vychladnúť....
  9. keď nám bagety celkom, ale celkom vychladli a ak ste ich medzi tým všetky nezjedli môžeme postúpiť do fázy dva, t.j. príprava desiaty... znova otvoríme chladničku a tentoraz ju poriadne prešmejdíme a vyberieme všetko čo by sa nám mohlo hodiť... ja som v chladničke našla kúsok bravčového plecka prešpikovaného slaninkou, to môj muž varil a bolo-je neskutočne dobré, musel mi sľúbiť, že najbližšie uvarí znova a ja to zdokumentujem, veď aj budúce generácie si zaslúžia vedieť...
  10. ale späť do práce, bagetku prekrojím a bohato potriem nátierkou a obložím plátkami mäsa pridám plátky paradajky, vajcia na tvrdo
  11. papriky, petrželku... a je to
  12. a hneď sa s chuťou púšťam do druhej, tú bude bezmäsitá a veľmi, veľmi divoká.... znovu bageta, nátierka, prekrojené bobuľky hrozna
  13. môj obľúbený syr Brie nato moja super obľúbená pikantná chilli omáčka domácej výroby, recept neviem pretože som ju dostala darom, ale chystám sa mámiť recept :-)
  14. a je hotovo - dúfam, že to chilli vypáli všetky chrípkové bacily :-)
  15. no a mužovi som desiatu pekne zabalila, pridala ešte jabĺčko, celozrnné sušienky a malá čokoládka ku kávičke nemôže uškodiť :-)
  16. v tejto chvíli je už všetko dávno zjedené... a čo vy a desiata ?