Bagetky, desiata a niečo k tomu... (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Momentálne ležím doma s chrípkou. Tá potvora sa ma drží zubami nechtami. Keď mi ale už trochu otrnulo a so mnou začali čerti šiť, telka ma nebaví, prečítala som už tri knižky, tak som sa rozhodla, že prekvapím svojho muža a pripravím mu nejakú dobrú desiatu do práce... a tak som si ešte chvíľu poležkala aby som si to zosumírovala v hlave a vrhla som sa do práce.
6 porcií |
20 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup- prvý krok ktorý som učinila bolo, že som otvorila chladničku a tu hľa stečený jogurt, ja ho takto robievam podchvíľou a tento bol určený na nátierku čo sa mi celkom hodí pretože nátierka a bagetky budú k sebe pekne pasovať.... čo sa mi ale v tejto chvíli ešte viac šiklo bola srvátka ako vedľajší produkt stečeného jogurtu... druhý krok ktorý logicky nasleduje je zavretie chladničky, aj svetlo som zhasla nech sa v nej zbytočne nesvieti...
- aby som na nič nezabudla vyložila som si všetky suroviny z ktorých budem piecť bagetky... môj pôvodný zámer bol, že odfotím každú surovinu zvlášť a pekne vám každú jednu predstavím, ale tá chrípka ma tak zmohla, že nato kašlem, utieram si pot z čela a púšťam sa do práce, bude to len chvíľka nejakých 10 minút...
- v srvátke rozmiešam droždie, pridám múky, ovsené vločky, soľ, zmäknuté maslo a vypracujem cesto, potom pridám semienka a len zľahka premiešam aby som semienka zbytočne nerozlámala, hlavne tie väčšie... zakryjem a nechám kysnúť... a ja pádím do postele na najbližšie tri hodiny...
- tak, ja som si pospala a cesto zatiaľ vykyslo.... rozdelila som ho na 6 častí, pekne si ich odvážim nech sú bagetky rovnaké... ešte by som vás chcela poprosiť aby ste ma neobviňovali z infantilnosti, slovo bagetky používam zámerne, nakoľko zaužívaný výraz bagety predstavuje pečivo tenké a dlhé zatiaľ čo to moje je také krátke a bacuľaté, čiže maličké... toľko jazyková vsuvka :-)
- každú formu, aj tie s nepriľnavým povrchom vymasťujem olejom, moje nervy to čo som zosmolila aké slovné spojenie.... skrátka ja dávam olej, múku nie , pečivo je potom chrumkavé aj zospodu aj zboku... a do vymastenej formy dám sformované cesto a ešte ho potriem olejom aj zvrchu a nechám nakysnúť pokiaľ sa mi rúra nerozpáli na maximum
- predtým ako plech šupnem do rúry ešte bagetky potriem osolenou vodou a dám piecť na 250°C hneď zmiernim na 220°C asi 12-15 minút... upečené vyklopím a nechám na mriežke vychladnúť...
- a ide sa na nátierku - našťastie príprava je veľmi jednoduchá...
- hustý jogurt zmiešam s maslom, pridám nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, mleté čierne korenie a petrželku... toto je pre mňa základ, nič iné nepotrebujem, ale ak chcete mať nátierku krémovejšiu pridajte zo dve lyžice majonézy... a na záver šupnúť do chladničky a nechať vychladnúť....
- keď nám bagety celkom, ale celkom vychladli a ak ste ich medzi tým všetky nezjedli môžeme postúpiť do fázy dva, t.j. príprava desiaty... znova otvoríme chladničku a tentoraz ju poriadne prešmejdíme a vyberieme všetko čo by sa nám mohlo hodiť... ja som v chladničke našla kúsok bravčového plecka prešpikovaného slaninkou, to môj muž varil a bolo-je neskutočne dobré, musel mi sľúbiť, že najbližšie uvarí znova a ja to zdokumentujem, veď aj budúce generácie si zaslúžia vedieť...
- ale späť do práce, bagetku prekrojím a bohato potriem nátierkou a obložím plátkami mäsa pridám plátky paradajky, vajcia na tvrdo
- papriky, petrželku... a je to
- a hneď sa s chuťou púšťam do druhej, tú bude bezmäsitá a veľmi, veľmi divoká.... znovu bageta, nátierka, prekrojené bobuľky hrozna
- môj obľúbený syr Brie nato moja super obľúbená pikantná chilli omáčka domácej výroby, recept neviem pretože som ju dostala darom, ale chystám sa mámiť recept :-)
- a je hotovo - dúfam, že to chilli vypáli všetky chrípkové bacily :-)
- no a mužovi som desiatu pekne zabalila, pridala ešte jabĺčko, celozrnné sušienky a malá čokoládka ku kávičke nemôže uškodiť :-)
- v tejto chvíli je už všetko dávno zjedené... a čo vy a desiata ?
|