Aténske špagetové pastitsio

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Na oleji speníme nakrájanú cibuľku a cesnek, pridáme mleté hovädzie mäso /pôvodný recept je s baraninou/ a opražíme kým zmení farbu. V miske si rozmiešame paradajkový pretlak s vodou alebo prdáme paradajky vo vlastnej šťave. Zalejeme mleté mäso, pridáme podľa chuti trochu muškátového orechu alebo taliansku zmes byliniek a korenie. Občasne miešame a dusíme do zmäknutia cca. 25 minút.
  2. Špagety uvaríme vo vode podľa návodu a zlejeme, pridáme lyžicu oleja, aby sa nám nezlepili. Do vymastenej zapekacej misky položíme na dno vrstvu špagiet. Poukladáme na ňu vrstvu uduseného mäsa a na to dáme zvyšné špagety.
  3. Povrch zalejeme osoleným a okoreneným nálevom z jogurtu, vajec a syra (pôvodý lacný recept bol bez syroa, osolíme ho a ooreníme a dáme piecť do rúry na cca. 25 minút, alebo dokým nie je všetko upečené do zlatista. Servírujeme so šalátom.