Cviklová polievka
Cviklová polievka

Cviklová polievka alebo boršč nastudeno

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 2. mája 2024
Cviklová polievka alebo boršč nastudeno
Foto: Shutterstock

Najmä v lete veľmi osviežujúci spôsob, ako podávať boršč. V Lotyšsku je veľmi obľúbené podávanie nastudeno a bez mäsa, navrch sa dáva vajce. Zobraziť celý popisNajmä v lete veľmi osviežujúci spôsob, ako podávať boršč. V Lotyšsku je veľmi obľúbené podávanie nastudeno a bez mäsa, navrch sa dáva vajce. Je to niečo ako u nás guláš, každá rodina má svoj vlastný recept.

4
porcie
15 (+ chladnutie) minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (mladá)
1/2 ČL
1 ks
300 ml (alebo kefír)
300 g (+ na ozdobenie)
4 ks
1 PL čerstvý (alebo pažítka)




Postup

  1. 1

    Červenú repu ošúpeme a očistíme, potom nakrájame na 1 cm kocky a vhodíme do hrnca. Ochutíme cukrom a polovicou lyžičky soli, zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme, kým cvikla nezmäkne, približne 30–45 minút.

  2. 2

    Uvarenú červenú repu necháme vo vývare vychladnúť.

  3. 3

    Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime semienka. Zvyšok uhorky nakrájame na kocky podobne ako červenú repu.

  4. 4

    V miske zmiešame kyslé mlieko, kyslú smotanu, pol lyžičky soli a nasekaný kôpor. Pridáme uvarenú červenú repu aj s vývarom, nakrájanú uhorku a opäť premiešame. V prípade potreby ešte osolíme alebo okyslíme citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.

  5. 5

    Rozdelíme do tanierov a na vrch položíme nakrájané uvarené vajce.

  6. 6

    Posypeme čerstvým nasekaným kôprom (pažítkou) a môžeme ozdobiť kopčekom smotany.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia