Rôzne

Šunkovar

petokuko - bez fotkypetokuko, 31. októbra 2011

Dobrý deň
Pred asi rokom som čítal o domácej šunke a od vtedy som zháňal šunkovar po všetkých možných predajňach a e-shopoch až som ho našiel na  zeleziarstvoplus.sk/sunkovar-al?ItemIdx=0&id=294....
Teraz mám ale ďalší problém neviem nájsť tie recepty na výrobu domácej šunky. Budem vďačný za každú dobrú radu lebo sa už teším na niečo bez konzervantov.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Len ten prvý link je správny, alebo tá diskusia, to ostatné je už o inom. Pri šunke treba , aby mäso nebolo príliš chudé, pliecko je najlepšie ( šunka by bola suchá) a aby sa nám po uvarení nerozpadávala, treba ju dobre pritlačiť - zaťažiť, aby sa nerozpadávala pri krájaní. Ale myslím, že s tým " šunkovarom" by sa to malo podariť.
tedko
Šunka sa zásadne robí zo stehna a nie s pliecka ako uvádza evanna
ale postup si už nepametám ,viem že tam bola rýchľosoľ,maso nakrájané
na malé kocky,voda a myslím že to je všetko,varíme myslím 2-3 hod.
tati2008
Ked si kupis ,,formu na sunku"urcite tam bude aj navod s nejakym receptom.Sunku si mozes urobit aj z br.masa,kuracieho masa ale aj morcacieho.Pozri si relaciu,,Mala Farma"na CT1,minule tam varili(2x).
pachola
my sme robili aj z králika šunka je dobrá ,varí sa podľa kilogramov...koľko mäsa toľko hodín sa varí
evanaaa
tedko, ale ja som pozrela na link, tam je recept od Ančičky a ona dáva pliecko. A nemôže sa miešať - stehno+pliecko?
evicka63
bravčové pliecko je šťavnatejšie a stehno suchšie, pri dobrom opracovaní pliecka je to chutnejšie
tedko
Ja teda neviem som vyučená predavač-masiar,a my sme sa učili zo
stehna,ale doba sa mení a zo stehna je krásna chudá šunka ja by som
to dnes už nerobila,strašne dlhá príprava ja osobne som pred 20 rokmi
robila šunku vo dne v noci a už nikdy viac,tých 20dkg šunky kúpim
tatty
Robievam šunku z karé, je vynikajúca. Dôležité je, aby sa prudko nevarila voda, v ktorej je forma, stačí cca 80 st. Ak voda vrie, namiesto šunky máte obyčajné varené mäso. Som múdra, lebo sa mi to stalo :-)
hrusticka76
..keď už je reč o šunke,nevie náhodou niekto ako ju údiť?..robievam si domáci syr aj si ho údim ale chcela by som vyskúšať aj údenú šunku..len neviem ako..
mramar
je to v tom linku veľmi dobre popísané, aj ja s tým mám skúsenosť. Pridávam predsa len lyžičku rýchlosoli, aby bola šunka ružovejšia a mala krajšiu farbu. Dôležité je miesiť to mäso dovtedy, až sa tá voda vtlačí do mäsa. Ja som ho nechala stáť v chladničke 24 hodín a medzitým som ho ešte raz premiesila. Robím to v šunkovare, ktorý mám ešte od mojej mamy, takže má možno 30 rokov. Ale je to presne ten istý systém. Ešte je veľmi dôležité, že sa to nesmie variť - musí sa to ohrievať pri teplote cca 70 - 75 stupňov. Najprv sa mi tá šunka trochu rozpadávala, keď som mäso narezala na menšie kúsky, takže teraz to robím tak, že narežem skôr pásy hrúbky cca 4 - 5 cm. Nabudúce skúsim tú fintu s trochou zomletého mäsa a možno ho budem aj viackrát miesiť. Po vychladnutí však treba šunku čo najskôr zjesť (vydrží len 1 - 2 dni).
mramar
a ešte musím dodať, že sa domáca šunka kvalitou a chuťou s tou obchodnou nedá ani porovnať. Je to čisté mäsko, žiadne želatíny, sójové granuláty a éčka (okrem tej lyžičky rýchlosoli)
danielas
My sme šunku robievali tiež v šunkovare,ale neosvedčil sa nám,lebo voľajako chýbal rôsol a bola dosť suchá.Asi sme to moc zaťažovali...Je to už ale nejaké to desaťročie dozadu.Tak potom sme skúšali v zaváracích pohároch. To bolo chutné,aj rôsolu bolo dosť...ale rp sa asi nezachoval a rada by som si teraz zopakovala. Určite sme robili z pliecka,to si presne pamätám. Stehno a karé je asi pre tých,čo majú radi suchšie mäsko.Ale,proti gustu-žiaden dišputát. A určite sme ju ešte po jednom,dvoch dňoch prevarili a vydržala ,no,bola by vydržala..
atlan
Šunku som robil ešte dávnejšie do konzerv, myslím však že moja rada sa oplatí aj pri šunkovare. Na jeden aj druhý koniec šunky treba pridať trochu bravčovej kože, šunka potom bude rôsolovitá a nebude ani taká suchá. Budúci týždeň mi má dôjsť šunkovar tak to vyskúšam:-)
bruno
Šunkovar som si nechal poslať z Čiech zo www.superstarshop.cz Je kvalitný, z nerezu. Už sme aj vyskúšali a úplna spokojnosť. Myslím, že nám vydrží ešte veľa rokov. Určite doporučujem viac než hliník.