Orechový koláč
Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: cizmy
Každá rodina má svoj overený recept na tieto tradičné slávnostné koláče. U nás boli žĺtkové koláče vždy v takejto podobe –
s dvomi cestami a štedrou dávkou slivkového lekváru medzi nimi.
60 minút príprava |
35 - 40 minút na 180 °C |
Postup
- Vypracujeme cesto z hladkej múky, kryštálového cukru, masla, jedného vajíčka a pol balíčka prášku do pečiva. Pomocou rúk cesto rovnomerne roztlačíme na dno hlbokého plechu a na chvíľu odložíme na chladné miesto, akurát pokiaľ si pripravíme suroviny na náplň.
- Po pár minútach natrieme na cesto štedrú dávku slivkového lekváru. Cesto v podstate môžeme natrieť akýmkoľvek kyselkavým džemom, ktorý doma máme.
- Náplň: Vymiešame maslo s cukrom do peny a následne pridávame postupne mleté orechy a hrubú múku. V inej miske vymiešame bielky so štipkou soli, ktoré opatrne zamiešame do orechovo-maslovej zmesi. Túto náplň vylejeme rovnomerne na cesto s lekvárom a dáme do rúry piecť na 180 stupňov na 35 až 40 minút. Koláč priebežne kontrolujeme.
- Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom na polevu. Použite váš overený recept a intuíciu. Niekedy vyjde poleva lepšie, inokedy sa láme, chuť však ostáva stále lahodná. V tomto prípade sa poleva leje na koláč hneď potom, ako ho vyberieme z rúry a rýchlo putuje na chladné miesto.
- Neostáva nič iné, len koláč rozkrájať a vychutnať si ho v dobrej spoločnosti. Koláč je citeľne sladký, takže striedmosť a spoločnosť pri jeho konzumovaní je nevyhnutná.