Fazuľkový prívarok

Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Väčšina mojich súputníkov a konškolákov mi dá určite za pravdu, že po 35-45 rokoch života v rodine sa ťažko varí pre dvoch. Množstvá jednotlivých surovín už máme v ruke. Dokonca aj veľkosti „technického parku“ riadov a potrebných pomôcok v kuchyni je stále rovnaký. Často je potrebné „váru“ dojedať aj 3-4 dni. Snažím sa nájsť kompromisy pre nás „prdochov“, či externých študentov U3V (Univerzity tretieho veku). Nuž a pre tých je „KDP“ alias Konzervovaná Dávka Potravín, veľmi aktuálna. Vyskúšal som!

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Takto zhruba vyzerala vstupná zostava na rýchlu prípravu obeda pre pár dôchodcov.
  2. Začal som „dvojkovou“ (à 2 PL oleja, masla a hladkej múky) zápražkou. Keď v hrnci, počas nepretržitého miešania kuchynskou drôtenou „metličkou“, získala jemne „béžovú“ farbu s „dierkami“ a krásne prevoňala, zalial som ju, pokračujúc v miešaní, pol litrom studeného mlieka, 4 PL tuhej kyslej a 150 ml šľahačkovej smotany. Pridal som 50 g taveného syra pokrájaného na malé kocky, zasypal à KL mletého bieleho korenia a soli a pristrúhal ½ muškátového orieška.
  3. Priebežne som v druhej rajnici s olejom orestoval zväzok nakrájanej mladej cibuľky (časť jej „pierok“ so odložil na dekoráciu pri podávaní obeda).
  4. Postupne som pridával údené plátky šunky pokrájané asi na 12-15 mm „rezance“ a
  5. napokon aj dve konzervy sterilizovanej zelenej fazuľky bez nálevu.
  6. Po krátkom ohriatí sa na prevádzkovú teplotu, som zmes preložil do pripravenej omáčky (do uvoľnenej mastnej panvice som vložil zvyšné 3-4 PL pokrájanej zelenej časti cibuľky a krátko popražil na „oriešku“ masla), pridal pretlačené strúčiky cesnaku a hrnček pokrájanej petržlenovej vňate a nechal „prebublať“.
  7. Dolial som zvyšok šľahačkovej smotany z „téglika“, nechal „prejsť“ varom.
  8. Hotový prívarok som hneď podával, posypaný opraženou vňaťou zelenej cibuľky, s maslovou hriankou.