Žemličkový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: evusik
My ho voláme žemličkový alebo tiež trhací. Takže toto je recept na žemličkovo-trhací chlebík :-)
20 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Ja som všetky suroviny dala do pekárničky vymiesiť a vykysnúť. Inak cesto zamiesime obvyklým spôsobom. Z trochu vody, cukru a kvasníc spravíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli, pridáme podľa ľubovôle semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto poprekladáme a necháme chvíľu pod utierkou odpočívať
- potom cesto rozdelíme na 100g kúsky (ja si ich vážim aby boli rovnaké) formujeme guľky a ukladáme do väčšej tortovej formy, alebo do pekáčika. Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
- Necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme semienkami.
- Dáme piecť na 180°C asi 20 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút.
- Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku aby chlieb vychladol. Chlieb sa krásne trhá na jednotlivé žemličky.