Žemle pletené (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Veľmi dobrý recept na domáce rožky R 80 som objavila na stránke PečemPecen.cz...dokonca kolovalo video na internete o veľmi rýchlej a jednoduchej príprave rožkov... rožky som vyskúšala,chutili nám a dnes som ten recept použila na tieto moje pletené žemle!...pletenie je veľmi jednoduché a vďačné rovnako na pečivo sladké aj slané-:)

20 minút
na 250 °C

Postup

  1. zo surovín si pripravíme cesto, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť...keď je cesto vykysnuté preložíme ho na dosku...
  2. rozdelíme ho na 6 rovnakých častí...ja som robila 130g kúsky
  3. každý jeden bochníček si pekne celou dlaňou prepracujeme...stláčame a točíme,aby sme všetok vzduch dostali von
  4. vyformujeme si hladký bochníček
  5. vytvoríme si 20 cm dlhý pás, ktorý bude mať na každom konci gulôčku!...pomocou dvoch rúk pekne prstami šúlame šúlok na tenko...ale pozor tie gulôčky nakonci necháme v pôvodnej veľkosti...musíme mať dlhý ten pás 40 cm
  6. stočíme takto!
  7. pravou rukou prehodíme oblúčik z ľava do prava, ako je na obrázku
  8. uchopíme dolnú gulôčku a vložime ju to do spodnej slučky
  9. to isté urobíme s hornou gulôčkou
  10. a teraz celú pletenku otočíme z ľava do prava..a pekne upravíme...
  11. hotové ukladáme na plech vystlatý pečiacim papierom
  12. postriekame vodou, posypeme hrubozrnnou soľou aj makom
  13. prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 a pol hodiny kysnúť...
  14. vykysnuté opatrne odokryjeme... pečieme vo veľmi teplej rúre na 250 stupňov 20 minút...doba je individuálna pre každú typ pečiacej rúry!...pozor! tesne pred pečením vstrekneme na dno žeravej rúry 8 krat vodu rozprašovačom, aby sa nám vytvorila dostatočná para
  15. po upečení dáme vychladnúť na mriežku
  16. prajem dobrú chuť
  17. -:)