Zemiakový chlebík špaldový

Autor receptu: glosterka

Tento recept som vymyslela pred Vianocami 2012. Mám rada zemiaky a ešte radšej špaldu :-). Tak som sa rozhodla dať tieto suroviny dokopy. Nemôžem vysmážané a roky som nemala zemiakové placky, pri ktorých mi krúti nosom..., tak aj preto vznikol tento receptík. Je to skvelá pochúťka nielen na večeru, ale aj na obed a prekvapíte ňou aj návštevu :-).

8-10
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vychladnuté zemiaky nastrúhame najemno do hlbšej misky, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Cesto má veľmi dobrú konzistenciu a vynikajúco sa s ním pracuje.
  2. Cesto navrstvíme na malý pekáčik (plech, formu...) vystlatý s papierom na pečenie a rozotrieme dlaňami, ktoré sme si namočili do vlažnej vody. Uhladíme stierkou.
  3. Dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200°C na cca 30-35 minút dovtedy, kým sa krásne do chrumkava vyfarbia kraje a vrch je jemne zlatistý. Vychladnuté nakrájame. Podávame ako obed, večeru alebo len takú chuťovku. Dobrú chuť, špaldopapajkovia :-).
  4. Obmena: Môžme použiť aj celozrnnú špaldovú múku.
  5. Obmena 2: Namiesto rasce, môžme dať do cesta sušené bylinky: majoránku, bazalku, provensálske bylinky... Chlebík bude mať zaujímavú a inú chuť. Ja som si robila včera (15.3.) s provensálskymi bylinkami a bola to zaujímavá chuť :-).
  6. Tip pre celiatikov: Tento chlebík sa dá spraviť aj z bezlepkovej múky ;-)! Takto spravený chlebík skúšala moja známa z Prahy a pochvaľovala si ;-).