Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: bejda7

Stará slovenská klasika...mňam!

6
porcií
2hod. minút
príprava
3-4min. minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke,ešte teplé ošúpeme a pretlačíme.Tak 3/4 zemiakov dám do cesta.Ostatné nechám na plnku.
  2. Cesto si urobíme zo zemiakov,múky,vajíčka a pridáme soľ.
  3. Plnku zmiešame so zvyšných zemiakov a 200g bryndze.
  4. Bochník z cesta si rozdelíme na dve časti,rozvaľkáme a vykrajujeme kruhy asi v priemere 8cm,do stredu ukladáme plnku a spájame konce.Po jednej polovici na konci vždy prejdem prstom,omočeným vo vode a tak spojím.Používam nato pomôcku.
  5. Takto urobené pirohy dáme variť do vriacej vody,kým nevyplávajú na povrch(3-4min.).Medzitým si pripravíme zvyšnú bryndzu zmiešanú so smotanou a opečieme slaninku.Komu je ťažka slaninka-môže si poliať roztopeným maslom.V lete,ak máme,nakrájame pažítku.Dobrú chuť.