Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept)
Autor receptu: bejda7
Stará slovenská klasika...mňam!
6 porcií |
2hod. minút príprava |
3-4min. minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky si uvaríme v šupke,ešte teplé ošúpeme a pretlačíme.Tak 3/4 zemiakov dám do cesta.Ostatné nechám na plnku.
- Cesto si urobíme zo zemiakov,múky,vajíčka a pridáme soľ.
- Plnku zmiešame so zvyšných zemiakov a 200g bryndze.
- Bochník z cesta si rozdelíme na dve časti,rozvaľkáme a vykrajujeme kruhy asi v priemere 8cm,do stredu ukladáme plnku a spájame konce.Po jednej polovici na konci vždy prejdem prstom,omočeným vo vode a tak spojím.Používam nato pomôcku.
- Takto urobené pirohy dáme variť do vriacej vody,kým nevyplávajú na povrch(3-4min.).Medzitým si pripravíme zvyšnú bryndzu zmiešanú so smotanou a opečieme slaninku.Komu je ťažka slaninka-môže si poliať roztopeným maslom.V lete,ak máme,nakrájame pažítku.Dobrú chuť.