Zemiakové pagáče s cibuľou a s kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Veľmi nám zachutili pagáče s cibuľou, teraz som spravila zemiakové s kyslou smotanou, sú síce jednoduchšie a pomerne rýchle, ale tiež veľmi chutné.

1 dávka 32 kusov
porcia
20 minút
príprava
20 minút
na 200 horný a dolný oh °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvú som pripravila cibuľu, na panvici som nechala rozpustiť a zohriať domácu bravčovú masť, na ktorej som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda, osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym koreníím, nechala úplne vychladnúť.
  2. V mise som premiešala múku so soľou, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie a posypala cukrom.
  3. Pridala som jedno rozšľahané vajce, studené maslo, ktoré som pokrájala na kocky a zemiaky, ktoré som predtým očistila, pokrájala na krížalky, uvarila a prelisovala.
  4. Pridala som vychladnutú cibuľu, kyslú smotanu,...
  5. ...všetko spolu som dôkladne vymiesila rukami na polomäkké pružné cesto, ktoré som prikryla utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
  6. Cesto som vyklopila na silne pomúčenú dosku, rovnako som pomúčila aj vrch cesta a rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika a hrúbke asi 1,5 cm
  7. Vykrojila som poriadne pomúčeným vykrajovačom pagáče,...
  8. ...ktoré som protichodným otáčavým pohybom o hranu dlaní zaguľatila, ...
  9. ..kládla na plech s teflónovou fóliou, prikryla som ich čistou utierkou, nechala som ich 45 minút podkysnúť na teple,...
  10. ...potom som ich 2x potrela rozšľahaným vajcom, vložila som ich piecť do rúry...
  11. ...vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som 20 minút na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
  12. Upečené pagáče som nechala vychladnúť a s mojim priateľom sme si na nich výborne pochutnávali pri pohári dobrého kvalitného suchého bieleho vína :-)
  13. ešte jeden pohľad: ide o jednoduché mimoriadne chutné zemiakové pagáče s cibuľou a s kyslou smotanou, ktoré sú pomerne rýchlo hotové, sú vhodným pohostením k vínu, výbornou slanou chuťovkou, možno ich podávať samostatne na večeru s čajom či na raňajky, na desiatu a na olovrant, sú vynikajúcou prílohou k sýtym polievkam, najmä na kyslo, ale aj k iným.