Zemiakové pagáče s cibuľou a s kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Veľmi nám zachutili pagáče s cibuľou, teraz som spravila zemiakové s kyslou smotanou,
sú síce jednoduchšie a pomerne rýchle, ale tiež veľmi chutné.
1 dávka 32 kusov porcia |
20 minút príprava |
20 minút na 200 horný a dolný oh °C |
Postup- Ako prvú som pripravila cibuľu, na panvici som nechala rozpustiť a zohriať domácu bravčovú masť, na ktorej som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda, osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym koreníím, nechala úplne vychladnúť.
- V mise som premiešala múku so soľou, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie a posypala cukrom.
- Pridala som jedno rozšľahané vajce, studené maslo, ktoré som pokrájala na kocky a zemiaky, ktoré som predtým očistila, pokrájala na krížalky, uvarila a prelisovala.
- Pridala som vychladnutú cibuľu, kyslú smotanu,...
- ...všetko spolu som dôkladne vymiesila rukami na polomäkké pružné cesto, ktoré som prikryla utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
- Cesto som vyklopila na silne pomúčenú dosku, rovnako som pomúčila aj vrch cesta a rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika a hrúbke asi 1,5 cm
- Vykrojila som poriadne pomúčeným vykrajovačom pagáče,...
- ...ktoré som protichodným otáčavým pohybom o hranu dlaní zaguľatila, ...
- ..kládla na plech s teflónovou fóliou, prikryla som ich čistou utierkou, nechala som ich 45 minút podkysnúť na teple,...
- ...potom som ich 2x potrela rozšľahaným vajcom, vložila som ich piecť do rúry...
- ...vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som 20 minút na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
- Upečené pagáče som nechala vychladnúť a s mojim priateľom sme si na nich výborne pochutnávali pri pohári dobrého kvalitného suchého bieleho vína :-)
- ešte jeden pohľad: ide o jednoduché mimoriadne chutné zemiakové pagáče s cibuľou a s kyslou smotanou, ktoré sú pomerne rýchlo hotové, sú vhodným pohostením k vínu, výbornou slanou chuťovkou, možno ich podávať samostatne na večeru s čajom či na raňajky, na desiatu a na olovrant, sú vynikajúcou prílohou k sýtym polievkam, najmä na kyslo, ale aj k iným.
|