Zemiakové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: helca103
Ostala zemiaková kaša a tak som rozmýšľala čo s ňou, mäso sa zjedlo tak som sa rozhodla urobiť pagáče a kedže bola kapustovo šošovicová polievka celkom sa to hodilo. Našla som v chladničke aj kúsok údeného syra tak som ho zúžitkovala tiež.
Ak vám neostanú zemiaky tak ako mne - tak si jednoducho uvaríme v šupke pár zemiakov.
Ja robím tieto pagáče doslova od oka a preto som napísala množstvo surovín hlavne kôli gazdinkám ktoré ešte nemajú dostatok skúseností s pečením.
Postup
- Urobím si kvások pridám zemiaky /nastrúhané/ pridám ostatné suroviny a vypracujem cesto. Ja som dala polovicu celozrnnej múky.
- Nechám vykysnúť
- Potom na pomúčenej doske cesto vyvaľkám do tvaru obdĺžníka a natriem kačaciu masť.
- Zložím na troje.
- Znovu vyvaľkám na hrúbku 2 cm. Zložím na polovicu a nechám 10 minút odpočívať. Potom rozvaľkám a posypem struhaným syrom.
- Znovu preložím, tentokrát na polovicu a nechám 10 minút odpočívať.
- Vyvaľkám a vykrajujem pagáče ktoré dám na papierom vystlaný plech.Nechám ešte chvíľu podkysnúť.
- Natrem vajcom
- Posypem makom,sezamom, slnečnicovými jadierkami všetko podľa chuti.
- Pečiem v rúre predhriatej na 180 stupňov 15-20 minút do ružova, každá si pozná svoju rúru a vie kedy sú upečené.
- No a tu sú hotové a voňavé pagáčiky