Zemiakové lokše mojej mamky

Autor receptu: anina6

Zvýšili sa mi varené zemiačky a tak som spravila na obed zemiakové lokše.Tak ako píšem v názve receptu, robím ich ako ma naučila moja mamka. Ked boli decká malé, zbožňovali ich.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Gramáž surovín neuvádzam, robím ako sa vraví od oka a podľa toho koľko lokší chceme. Z uvarených a popučených zemiakov si s hladkou múkou vypracujeme cesto. Múky pridávame toľko, aby sa nám zemiaky pekne spojili do cesta. Z cesta si vyformujeme veľký šúľok a pokrajáme na menšie kúsky široké asi 2 cm.
  2. Na pomúčenej doske si jednotlivé kúsky rozvaľkáme na okrúhle lokše a pečiem na sucho. Ja ich pečiem na teflonovej panvici. Najprv si opečieme z jednej strany, pretočíme a opečieme z druhej strany. Ked nám na panvici ostane múka, papierovou servítkou si ju zotrieme z panvice.
  3. Takže lokše sme napiekli, pripravíme si maslo, ktoré si rozpustíme resp. prepražíme a lokše ním potierame. Najprv si potriem prvú, na ňu dávam ďalšiu a zasa potriem maslom a tak pokračujeme až do poslednej. Pomedzi to si ešte lokše posolíme. Podávame s kyslou smotanou alebo mliekom. želám dobrú chuť.