Zemiakové lokše mojej mamky
Autor receptu: anina6
Zvýšili sa mi varené zemiačky a tak som spravila na obed zemiakové lokše.Tak ako píšem v
názve receptu, robím ich ako ma naučila moja mamka. Ked boli decká malé, zbožňovali ich.
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Gramáž surovín neuvádzam, robím ako sa vraví od oka a podľa toho koľko lokší chceme.
Z uvarených a popučených zemiakov si s hladkou múkou vypracujeme cesto. Múky pridávame toľko, aby sa nám zemiaky pekne spojili do cesta. Z cesta si vyformujeme veľký šúľok a pokrajáme na menšie kúsky široké asi 2 cm.
- Na pomúčenej doske si jednotlivé kúsky rozvaľkáme na okrúhle lokše a pečiem na sucho.
Ja ich pečiem na teflonovej panvici. Najprv si opečieme z jednej strany, pretočíme a opečieme z druhej strany. Ked nám na panvici ostane múka, papierovou servítkou si ju zotrieme z panvice.
- Takže lokše sme napiekli, pripravíme si maslo, ktoré si rozpustíme resp. prepražíme a lokše ním potierame. Najprv si potriem prvú, na ňu dávam ďalšiu a zasa potriem maslom a tak pokračujeme až do poslednej. Pomedzi to si ešte lokše posolíme. Podávame s kyslou smotanou alebo mliekom. želám dobrú chuť.