Zemiakové lokše (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Recept mám z časopisu "Dorka", na ktorý si určite dobre spomínate. V našej rodine patrí k obľúbeným jedlám.
15-16ks porcií |
50-60 minút príprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť.
- Vychladnuté zemiaky pretlačíme alebo postrúhame, pridáme preosiatu múku, žĺtok, soľ.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Vyklopíme na pomúčenú dosku.
- Vyformujeme do valčeka.
- Nakrájame na 15-16 rovnakých kúskov.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké placky. (veľkosť dezertného tanierika)
- Pečieme na platni sporáka z oboch strán. Pracujeme rýchlo, aby cesto dlho nestálo a neredlo. Nakoniec ich potrieme rozpusteným tukom, prípadne olejom. Ak chceme urobiť viac kusov, suroviny si nachystáme, ale zamiesime po spracovaní predchádzajúcej dávky. Dobrú chuť!