Makový koláč

Zdravý makový koláč bez múky a cukru

Autor receptu: slovakbaker

Tentokrát to bude zdravý koláč bez gramu múky a cukru s lesným ovocím navrchu.* Tento recept som už na vareche zverejnil, avšak v podobe torty. Táto zdravá maškrta zachutí každému, kto má rád mak, jablká a kopec lesného ovocia. A navyše, tento koláč je extrémne rýchly a jednoduchý na prípravu.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom prilejeme med a šľaháme do hustej svetlej peny. Prilejeme vriacu vodu a šľaháme ďalej. Po častiach primiešame mletý mak. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zľahka primiešame k cestu. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vyžmýkame, šťavu zachytíme a jablká vmiešame do makového cesta. Cesto vylejeme na plech (38x25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme zhruba 35 minút.
  2. Do hrnca nalejeme šťavu z vyžmýkaných jabĺk, prisypeme mrazené lesné ovocie a privedieme do varu. V troche vody rozmiešame Zlatý klas, ktorý prilejeme do ovocnej zmesi a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú ovocnú náplň nalejeme na upečený koláč a necháme vychladnúť.
  3. Koláč je veľmi šťavnatý vďaka maku a jablkám a svieži vďaka kyselkavému ovociu. Rozhodne si ho pripravte aj Vy. Dobrú chuť!