Závin pre kráľov s vínovou penou šodó

Autor receptu: kukulienka71

Tento recept sa tvári ako starodávny, ale nie je v mojich silách potvrdiť alebo vyvrátiť jeho pôvod. Našla som ho v maď.kuchárskej knihe, zistiť dobu a teplotu pečenia, veľkosť plechu a zjednodušiť popis zostalo na mne, pretože veľa kníh vrátane tejto má len krásne fotky:-) Už samotná príprava cesta je zaujímavá. Vínová pena sa javí ku koláčiku ako právom náležitá, keďže si na nej pochutnávali už aj na dvore Kataríny Medicejskej. Pochutnajte si aj vy!

20
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Postup

  1. Z 1 dcl teplého mlieka, 1 KL cukru a droždia necháme vzísť kvások. Vajcia rozbijeme, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, 5 dkg cukru, citrónovú kôru a maslo vyšľaháme do penista, prilejeme zvyšok teplého mlieka, preosiatu múku, kvások a dôkladne zmiešame. Nakoniec primiešame sneh z bielkov. Necháme prikryté na teplom mieste podkysnúť asi 30 minút.
  2. Medzitým si predhrejeme rúru na 190°C. Plech cca 42x32 cm vložíme do rúry so 7 dkg bravčovej masti a rozohrejeme ju. 10 dkg orechov pomelieme a zmiešame s 5 dkg cukru. Vykysnuté cesto vylejeme na plech s masťou, upravíme na celý plech a posypeme zmesou orechov s cukrom. Dáme piecť na približne 25 minút.
  3. Pečenie treba sledovať, ak sa okraje pekne oddeľujú od plechu, mal by byť koláč upečený.
  4. Cesto opatrne zosunieme z plechu na pečiaci papier a rýchlo za horúca stočíme do rolády, necháme vychladnúť. Z vychladnutej rolády odstránime papier, znova stočíme a povrch potrieme marhuľovým lekvárom a pováľame v zvyšných orechoch, ktoré sme podrvili alebo posekali na hrubšie.
  5. Ideme na šodó :-) Videla som viac variánt prípravy vínnej peny, jedna z nich je nasledovná: Z 3 vaječných bielkov a 5 dkg cukru vyšľaháme hustú penu. Víno, vodu,klinčeky, škoricu a citr. kôru podľa chuti dáme zvariť. Žĺtka vymiešame s 5 dkg cukru do penista, dáme na oheň alebo nad vodný kúpeľ a pomalým prúdom prilievame za stáleho miešania do žĺtkovej peny zvarené víno. Zmes by sa nemala zraziť. Miešame, až kým nezačne trocha hustnúť, pozor, nevariť! Aj ked v knihe bola pridaná aj múka, ja som robila bez nej, nepasovala mi tam. Do horúceho primiešame bielkovú penu a dôkladne premiešame.
  6. Roládu nakrájame na rezy, upravíme na tanier, do mištičky naberieme vínovú penu, ktorou budeme zajedať koláčik. Niekde sa táto pena pije, niekde vyjedá lyžičkou, každopádne, chutí skvele! Tento dezert odporúčam podávať na rodinných oslavách, je výdatný a dostane vás za malú chvíľu do nálady ;-) Ďeťom bez peny!