Zapekaný patizón Oravienka
Autor receptu: nonna
Tento patizón s hlivou a ďalšou zeleninou som "vykoumala" priamo v Zázrivej, nádhernom našom oravskom sídle a mocne inšpiratívnom aj pre kulinárstvo. Ak máte v drevenici po ruke klasický sporheľt, s dobrým ťahom a silno rozžeravený voňavým, praskajúcim drevom, tak neodoláte.....Musíte mu niečo "ponúknuť" na spoločnú kreatívnu kulinársku tvorbu. Dodá arómu a chuť prchavých živicových a miazgových molekúl dreva. To žiaden iný sort ohrevu ponúknuť nevie. Navyše je aj najzdravší, telu najbližší.
2 porcie |
30 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- zemiak uveríme v šupe, ošúpeme, hlivu o osolenej vode cca 30 minút, patizón varíme v šupe asi 10 minút.
- Zemiak a patizón nakrájame na kocky, hlivu a papriku na úzke pásiky.
- Na dno kameninového pekáčika uložíme plátky masla a postupne ukladáme vrstvy zemiakov, patizónu, papriky a hlivy. Osolíme a okoreníme bazalkou i grilovacím korením.
- Ešte raz všetko zopakujeme. Vrch naukladanej zeleniny posypeme na malé kocky nakrájanou slaninou.
- Jogurt dobre vymiešame s bryndzou a vajíčkom a touto masou zalejeme zmes zeleniny.
- Dáme zapiecť približne na 10-15 minút, najlepšie do sporáka vykurovaného drevom