Zapekané topinambury s brokolicou

Autor receptu: bicik

Nenáročný recept na zdravý obed, či večeru. Keďže som sa rozhodla až po upečení, že ho sem pridám, fotopostup som nenafotila, ale ako píšem, nič ťažké to nie je. Topinambury sú veľmi zdravé (pomáhajú pri cukrovke), asi preto sa dostali na "čiernu listinu". Majú trošku výraznejšiu vôňu pri varení, ale chuťovo sa to podobajú na zemiak. Vyskúšajte...

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Topinambury si očistíme, povykrajujeme, čo treba a celé dáme variť na 10 min. do vriacej osolenej vody. Ak sú topinambury veľmi hrbolaté a zle by sa čistili, stačí ich riadne vyumývať a vydruhnúť kefkou, alebo drátenkou....dáme variť. Brokolicu si dáme tiež trochu predvariť do osolenej vody, prípadne môžeme len na pare trochu podusiť. Nie úplne do mäkka.
  2. Keď máme topinambury aj brokolicu jemne uvarenú, nakrájame ich na kocky, alebo ako sa podarí. Dáme do vymasteného pekáča a buď striedame vrstvy topinambury a brokolice, alebo si to v miske zmiešame a len poukladáme do misy.
  3. V miske, do ktorej sme naliali smotanu na šľahanie (33%) si rozhabarkujeme dve celé vajíčka, pridáme podľa chuti mleté čierne korenie a červenú papriku, trochu nastruhaného muškátového orecha (môžete vynechať), prípadne si môžete pridať za lyžičku kečupu, horčice, rôzne koreniny, ktoré Vy obľubujete, toto dochutenie je na každého chuti :-) . Pridáme trochu nastrúhaného syra, časť nenastrúhaného si necháme bokom.
  4. Topinambury a brokolicu zalejeme touto šľahačkovo vajcovou ochutenou zmesou, prikryjeme alobalom a dáme piecť asi na 30 - 35 min, 180-200 °C. Potom pekáč vytiahneme, odokryjeme pridáme na kúsky nakrájaný syr, čo nám ostal a šup znova do rúry na cca. 10 - 15 min. Môžeme podávať.