Zapečený karfiol vcelku (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Recept je rýchly, jedlo zdravé a chutné.
4-5 porcie |
10 minút príprava |
7/30 minút na 180 °C |
Postup
- V osolenej vode, do ktorej sme pridali aj trošku citrónovej šťavy si predvaríme kafiol cca 7-1O minút.Po pridaní šťavy si zachová bielu farbu. Scedíme a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme marinádu tak, že vymiešame vajíčko s olejom a citrónovou šťavou, potom pridáme všetky koreniny a nakoniec strúhaný syr, všetko premiešame a uchováme zatiaľ v chlade. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Pomer ingrediencií na marinádu je na stredne veľký karfiol,ak máte veľký treba 2x toľko.
RADA navyše: zapekajte na spodnej mriežke, aby vám zvrchu neprihorel.
- Karfiol po vychladnutí celý rovnomerne potrieme pripravenou zmesou, potom mierne posype jemnou strúhankou a obložíme plátkami masla. Preložíme do tortovej formy, vyloženej alobalom, ktorý potrieme troškou oleja. Pečieme pri 180°C cca 30 minút. Piecť ho môžete aj na plechu,alebo v zapekacej miske, ja som si zvykla na tento spôsob. Necháme vychladnuť.
- Takto vyzerá v reze.
- Porcie pečeného karfiolu servírujeme posypané strúhaným syrom s ľubovoľnou prílohou, ja som robila k tomu zemiakovú kašu. Ale hodia sa aj nové zemiaky s petržlenom. Dobrú chuť!