Zapečený karfiol vcelku (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Recept je rýchly, jedlo zdravé a chutné.

4-5
porcie
10 minút
príprava
7/30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V osolenej vode, do ktorej sme pridali aj trošku citrónovej šťavy si predvaríme kafiol cca 7-1O minút.Po pridaní šťavy si zachová bielu farbu. Scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Medzitým si pripravíme marinádu tak, že vymiešame vajíčko s olejom a citrónovou šťavou, potom pridáme všetky koreniny a nakoniec strúhaný syr, všetko premiešame a uchováme zatiaľ v chlade. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Pomer ingrediencií na marinádu je na stredne veľký karfiol,ak máte veľký treba 2x toľko. RADA navyše: zapekajte na spodnej mriežke, aby vám zvrchu neprihorel.
  3. Karfiol po vychladnutí celý rovnomerne potrieme pripravenou zmesou, potom mierne posype jemnou strúhankou a obložíme plátkami masla. Preložíme do tortovej formy, vyloženej alobalom, ktorý potrieme troškou oleja. Pečieme pri 180°C cca 30 minút. Piecť ho môžete aj na plechu,alebo v zapekacej miske, ja som si zvykla na tento spôsob. Necháme vychladnuť.
  4. Takto vyzerá v reze.
  5. Porcie pečeného karfiolu servírujeme posypané strúhaným syrom s ľubovoľnou prílohou, ja som robila k tomu zemiakovú kašu. Ale hodia sa aj nové zemiaky s petržlenom. Dobrú chuť!