Zapečené dubáky na ruský spôsob Julienne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept je z ruskej kuchyne, videla som ho na TV paprika, sú to huby opražené na masle s cibuľkou, zaliate maslovo - vínovo - smotanou omáčkou, posypané strúhaným syrom a zapečené,je to veľká lahôdka.

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Na panvici som nechala rozpustiť maslo.
  2. Dubáky som namočila do teplej vody už predtým na 30 minút.
  3. Na masle som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,...
  4. ...pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a dusila som ich do zmäknutia a odparenia všetkej tekutiny, nesolila som a nekorenila, v jedle treba nechať vyniknúť chuti dubákov a nechala úplne vychladnúť...
  5. Zatiaľ som nastrúhala syr.
  6. V malom hrnčeku som rozpustila druhú polovicu masla.
  7. Pripravila som suché biele víno Chardonnay,...
  8. ...ktoré som priliala k rozpustenému maslu, odvarila som z neho prudkým varom alkohol,...
  9. ...pridala som kyslú smotanu,...
  10. ...sladkú smotanu, opäť priviedla do varu a za stáleho miešania som túto zmes spolu povarila na hustú maslovo - vínovo - smotanovú omáčku,...
  11. ...ktorú som na záver osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  12. Na spodok ramequiniek som rozdelila dubáky, zaliala som ich horúcou maslovo - vínovo - smotanovou omáčkou,...
  13. ...povrch som posypala nastrúhaným syrom, vložila zapiecť do trúby....
  14. ...vyhriatej na 220 stupňov C na 15 minút, vybrala som ich z trúby...
  15. ... a hned som ich podávala s čerstvo upečeným domácim pečivom a pohárom Chardonnay, mali sme na večeru.
  16. Pohľad zblízka: Ide o starodávne jedlo ruskej šľachty ešte z cárskeho Ruska, veľmi sýte voňavé a mimoriadne chutné, podes veľmi obľúbené, rýchlo hotové. Podáva sa ako večera, pohostenie pre priateľov a návštevy, v menšej dávke je to vynikajúce teplé predjedlo, ktorým príjemne prekvapíte svojich hostí a rodinku.