Zapečené dubáky na ruský spôsob Julienne (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Recept je z ruskej kuchyne, videla som ho na TV paprika, sú to huby opražené na masle s
cibuľkou, zaliate maslovo - vínovo - smotanou omáčkou, posypané strúhaným syrom a
zapečené,je to veľká lahôdka.
2 porcie |
20 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup
- Na panvici som nechala rozpustiť maslo.
- Dubáky som namočila do teplej vody už predtým na 30 minút.
- Na masle som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,...
- ...pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a dusila som ich do zmäknutia a odparenia všetkej tekutiny, nesolila som a nekorenila, v jedle treba nechať vyniknúť chuti dubákov a nechala úplne vychladnúť...
- Zatiaľ som nastrúhala syr.
- V malom hrnčeku som rozpustila druhú polovicu masla.
- Pripravila som suché biele víno Chardonnay,...
- ...ktoré som priliala k rozpustenému maslu, odvarila som z neho prudkým varom alkohol,...
- ...pridala som kyslú smotanu,...
- ...sladkú smotanu, opäť priviedla do varu a za stáleho miešania som túto zmes spolu povarila na hustú maslovo - vínovo - smotanovú omáčku,...
- ...ktorú som na záver osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Na spodok ramequiniek som rozdelila dubáky, zaliala som ich horúcou maslovo - vínovo - smotanovou omáčkou,...
- ...povrch som posypala nastrúhaným syrom, vložila zapiecť do trúby....
- ...vyhriatej na 220 stupňov C na 15 minút, vybrala som ich z trúby...
- ... a hned som ich podávala s čerstvo upečeným domácim pečivom a pohárom Chardonnay, mali sme na večeru.
- Pohľad zblízka: Ide o starodávne jedlo ruskej šľachty ešte z cárskeho Ruska, veľmi sýte voňavé a mimoriadne chutné, podes veľmi obľúbené, rýchlo hotové. Podáva sa ako večera, pohostenie pre priateľov a návštevy, v menšej dávke je to vynikajúce teplé predjedlo, ktorým príjemne prekvapíte svojich hostí a rodinku.