Zapečené cestoviny s cuketou (fotorecept)

Autor receptu: zdenulla

Od krstnej mamy som dostala cuketu a tiež tip na to, ako ju chutne pripraviť :)

30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny: Penne uvaríme al dente, cukety umyjeme, vyčistíme a nakrájame na kocky. Paradajky oblanšírujeme a ošúpeme.
  2. Cuketu osmažíme na olivovom oleji do polomäkka. Ochutíme soľou, MČK a korením na pizzu (môžeme použiť aj iné korenie- podľa chuti).
  3. Ošúpané paradajky rozmixujeme na "pretlak" a zmiešame s paradajkami z konzervy. Zmes opäť spolu chvíľku pomixujeme.
  4. Pripravíme si bešamel: V kastróliku si rozpustíme maslo. Mlieko a múku spolu rozmiešame a prilejeme do masla. Za stáleho miešania privedieme do varu a potom varíme ešte 5minút. Dochutíme soľou a bielym korením. (V pôvodnom recepte na bešamel je ešte aj muškátový oriešok, ale ja som nemala, tak som nedala :D)
  5. Jénske sklo (alebo pekáč) vytrieme maslom a vysypeme doň polovicu uvarených cestovín. Na ne poukladáme polovicu pripravenej cukety.
  6. Zalejeme časťou bešamelu...
  7. ...a polovicou pripravenej paradajkovej omáčky.
  8. Posypeme strúhaným syrom a troškou čerstvej bazalky.
  9. A postup zopakujeme: cestoviny, cuketa, bešamel, paradajky, syr a bazalka (trošku som neodhadla veľkosť nádoby :D). Môžeme ešte trochu okoreniť. Pečieme zakryté 30 minút, ale na koľkých stupňoch to vám nepoviem, keďže mám plynovú rúru... ale čudlík bol v strede :) Dobrú chuť!