Zakrytý slivkový koláč s vanilkovým šodó

Autor receptu: heysugar

Na tento úžastný, no rýchly a ľahký recept som myslela odkedy mi ho ukázala nafotený vo svojom mobile kamarátka. Pôvodom z Apetitu, ja som si ho troška upravila podľa chuti :)

8
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. zo studeného masla, múky, cukru a soli urobíme cesto, pridáme studenú vodu, aby sa lepšie spojilo, zabalíme do fólie a necháme odležať na 30 min. do chladničky.
  2. zatiaľ si priprávíme plnku: vykôstkujeme slivky a nakrájame na menšie časti, a dáme dusiť do hrnca s cukrom a štipkou klinčeka. ja som proti pôvodnému receptu pridala aj trocha rumu, citrónovú kôru a vanilkový cukor. keď slivky pustia sťavu, trocha z nej odoberieme a rozmiešame v nej Maizenu, potom vlejeme späť a varíme kým zmes nezhustne.
  3. cesto vyberieme z chladničky, 2/3 vyvaľkáme a vyložíme ním tortovú formu, vylejeme slivkovú zmes a zvyšok cesta tiež vyvaľkáme a zakryjeme ním tortu. do stredu cesta urobíme malú dieru, aby nám neprasklo. potrieme vajíčkom. ja som ho ešte popřášila vanilkoým cukrom, a urobila sa mi krásna karamelová kôrka.
  4. pred podávaním som si podľa návodu na sáčku pripravila šodó (budete potrebovať 400 ml mlieka, ja som použila vanilkové, pre intenzívnejšiu chuť:), s ktorým podávame hotový koláčik. spojenie kyslej chuti sliviek a sladkej vanilky vás zaručene dostane :)
  5. milujem všetky ovocné a hlavne slivkové koláče, takže toto bol pre mňa vrcholný gastronomický zážitok! vďaka Alex za skvelý tip ;-)))