Z núdze cnosť (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Pokazila sa mi mraznička, tak rýchlo využiť v nej odložené potraviny.... Mala som tam lístkové cesto a mrazené jahody, tak vznikol poobedňajší dezertík ku káve.
3-4 porcie |
15 minút príprava |
15-20 minút na 175 °C |
Postup
- Z rozmrazeného lístkového cesta si vykrojím kolieska, polovicu plných, druhá polovica bude s vykrojeným stredom. Potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.
- Medzitým si dám do kastrólika variť 1 kg zmrazených jahôd. Pridám 2-3 lyžice hnedého cukru (podľa chuti sa môže pridať aj viac), jeden vanilínový cukor a nechám prevrieť. Obrázok je trochu nejasný, ospravedlňujem sa milým varecháčkam a varecháčom.
- Pridám deci marasky (višňový likér) a zahustím lyžicou kukuričného škrobu rozmiešaného v troške studenej vody. Nechám cca 5 minút prevrieť.
- Zvlášť vymiešam tvaroh s kyslou smotanou, 2 lyžicami práškového cukru a druhým sáčkom vanilínového cukru
- na hladký krém.
- Vychladnuté upečené cesto
- si uložím na tanier tak, že na spodok si dám plné kolieska,
- na ne položím kolieska s otvorom,
- naplním tvarohovým krémom.
- Krém dám aj na tanierik
- a všetko polejem jahodovou omáčkou. V lete sa dezert môže prizdobiť mätovým lístkom. Omáčku môžeme použiť teplú ale aj studenú. Dobrú chuť!