Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke
Autor receptu: pusta
Zo zemiakového cesta sformujem valec, z ktorého robím kolieska na pomúčenej doske a vyprážam ich v horúcom oleji do červena. Vyprážané kolieska podávam ako prílohu k omáčkam, k špenátu, k mäsu na šťave, k polievkam alebo samostatne s pohárom mlieka. Je to chutná večera. Tiež ich možno rôzne plniť, napr. bryndzou, syrom, šunkou alebo rôzne okoreniť - napr. cesnakom, majoránkou, či inými bylinkami.
3-4 porcie |
30 minút príprava |
15 minút na 100 °C |
Postup
- Zemiaky som uvarila v šupke, asi 25-30 minút - sú uvarené, ak nožík do nich ľahko zapichneme. Nechala som ich vychladnúť a ošúpala som ich. Pripravila som si detskú krupicu, solamyl, vajce a...
- ...a múku. Zemiaky som vybrala približne rovnako veľké, aby sa uvarili naraz.
- Zemiaky som nastrúhala na jemno do misy.
- Do nastrúhaných zemiakov som pridala soľ, na 500 g zemiakov dávam 2 čajové lyžičky. Pridala som detskú krupicu - viaže nadbytočnú vlhkosť zo zemiakov, jedno vajce, solamyl - cesto potom tak nelepí a zahustila som múkou. Množstvo múky je závislé od kvality zemiakov.
- Zmes som rukami dôkladne spracovala na tuhšie cesto, vytvarovala som z neho valec a ihned som s ním dalej pracovala, lebo státím zemiakové cesto redne.
- Valec cesta som dala na pomúčenú dosku a nožom pokrájala cca na 2 cm hrubé plátky.
- Rukou som z plátov cesta vytvarovala kolieska, jemne som ich sploštila, obalila som ich ešte v múke a ihned...
- som ich vkladala do rozpáleného okeja a po oboch stranách som ich vypražila do červena.
- Vypražené zemiakové kolieska som vkladala do pekáčika vyloženého kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal nadbytočný tuk. Podávala som dnes ako prílohu k polievke, tiež podávam ako prílohu k omáčkám, k špenátu, k mäsu na šťave, ale aj samostatne s pohárom mlieka alebo rôzne plnené a ochutené.