Paprikový šalát

Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Napriek tomu, že som mäsový typ, tento šalát mám veľmi rada.* Myslím, že recept pochádza z balkánskej kuchyne, mám ho vo svoje zbierke receptov už dlho, tak dlho, že si už nepamätám či je to originál alebo moja verzia - takto ho robím ja. Množstvá jednotlivých surovín neuvádzam, každý si môže množstvá jednoducho upraviť podľa seba.

10 minút
príprava
35-40 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Papriku umyjeme, osušíme, prekrojíme na dve polovice, očistíme od jadierok a žiliek.
  2. Polovice paprík uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie reznou stranou dole. V rúre rozohriatej na 190-200 °C pečieme pokiaľ sa na vrchu paprík nevytvoria čierne "pľuzgiere".
  3. Horúcu upečenú papriku vložíme do vhodnej misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Potom papriku očistíme od šupky - ide dolu ľahko (iba zo zelenej papriky ide dolu dosť zle, preto ju veľmi nepoužívam).
  4. Očistenú papriku pokrájame na tenké pásiky, pridáme olivový olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak, balzamikovú redukciu alebo balzamikový ocot (ak použijete ocot, je potrebné jemne dosladiť medom - redukcia je sladšia, tam med netreba). Premiešame, prikryjeme a necháme v chladničke dobre vychladiť - najlepšie cez noc, alebo aspoň 5-6 hodín.
  5. Podávame posypané slaným syrom a čerstvými bylinkami podľa chuti, napríklad s hriankou alebo chrumkavou bagetou. Jednoduché a mimoriadne chutné jedlo.