Paprikový šalát
Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Napriek tomu, že som mäsový typ, tento šalát mám veľmi rada.* Myslím, že recept pochádza z balkánskej kuchyne, mám ho vo
svoje zbierke receptov už dlho, tak dlho, že si už nepamätám či je to originál alebo moja verzia - takto ho robím ja. Množstvá
jednotlivých surovín neuvádzam, každý si môže množstvá jednoducho upraviť podľa seba.
10 minút príprava |
35-40 minút na 190-200 °C |
Postup
- Papriku umyjeme, osušíme, prekrojíme na dve polovice, očistíme od jadierok a žiliek.
- Polovice paprík uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie reznou stranou dole. V rúre rozohriatej na 190-200 °C pečieme pokiaľ sa na vrchu paprík nevytvoria čierne "pľuzgiere".
- Horúcu upečenú papriku vložíme do vhodnej misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Potom papriku očistíme od šupky - ide dolu ľahko (iba zo zelenej papriky ide dolu dosť zle, preto ju veľmi nepoužívam).
- Očistenú papriku pokrájame na tenké pásiky, pridáme olivový olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak, balzamikovú redukciu alebo balzamikový ocot (ak použijete ocot, je potrebné jemne dosladiť medom - redukcia je sladšia, tam med netreba). Premiešame, prikryjeme a necháme v chladničke dobre vychladiť - najlepšie cez noc, alebo aspoň 5-6 hodín.
- Podávame posypané slaným syrom a čerstvými bylinkami podľa chuti, napríklad s hriankou alebo chrumkavou bagetou. Jednoduché a mimoriadne chutné jedlo.