Výborný chlebík (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Večer som našla na internete recept na tento chlebík a nedalo mi ho hneď nevyskúšať. Ráno som stala a chlebík upiekla. Celkom sa mi recept páči a chlebík je výborný. Toto zvládne aj začiatočník.

55 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si čo potrebujeme. Ja som dávala takúto múku: 1 1/2 hrnčeka hrubá, 1 1/2 hrnčeka hladká a 1 hrnček polohrubá múka. Inú som momentálne doma nemala a ráno o 5,30 hod. ešte nebolo nič otvorené.
  2. Vo vlažnej vode rozpustíme 1 PL medu a pridáme droždie. Necháme chvíľku postáť. Keď začne droždie pracovať pridáme preosiatu múku do ktorej sme pridali soľ a trocha rasce a dve polievkové lyžice oleja. Dobre vypracujeme cesto ja som to dala do stroja a miešalo sa mi to 10 minút. Žiaľ kvások som zabudla odfotiť. Tu je vypracované cesto.
  3. Chlebík necháme kysnúť 30 minút. Nakysnuté 1-krát.
  4. Cesto si preložíme na mierne pomúčenú pracovnú podložku a dobre ho ešte premiesime.
  5. Znovu ho dáme ešte na 30 minút nakysnúť. Medzi tým si ale asi 10 minút pred dokončením kysnutia zapneme rúru na 200 stupňov a vložíme do rúry plech na ktorom budeme chlebík piecť aby sa zohrial. Nakysnuté druhý krát.
  6. Teraz si vyberieme teplý plech a rýchlo naň preložíme cesto. Samozrejme vyformujeme si ho ešte a dva krát prekrojíme. Dáme ho do rúry piecť. Ja som po 15 minútach stiahla teplotu na 180 stupňov a piekla ešte asi 35-40 minút. To je celé a tu je chlebík pripravený do rúry.
  7. A tu sa už chladí upečený - trochu som ho potrela studenou vodou a samozrejme zakryla utierkou.
  8. A tu už je prekrojený.
  9. Trochu bližšie? Úplne jednoduché. Ak chcete vyskúšajte je naozaj výborný. Čo poviete ?
  10. ČL = čajová lyžička