Výborný chlebík (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Večer som našla na internete recept na tento chlebík a nedalo mi ho hneď nevyskúšať.
Ráno som stala a chlebík upiekla. Celkom sa mi recept páči a chlebík je výborný. Toto
zvládne aj začiatočník.
Postup
- Pripravíme si čo potrebujeme. Ja som dávala takúto múku: 1 1/2 hrnčeka hrubá, 1 1/2 hrnčeka hladká a 1 hrnček polohrubá múka. Inú som momentálne doma nemala a ráno o 5,30 hod. ešte nebolo nič otvorené.
- Vo vlažnej vode rozpustíme 1 PL medu a pridáme droždie. Necháme chvíľku postáť. Keď začne droždie pracovať pridáme preosiatu múku do ktorej sme pridali soľ a trocha rasce a dve polievkové lyžice oleja.
Dobre vypracujeme cesto ja som to dala do stroja a miešalo sa mi to 10 minút.
Žiaľ kvások som zabudla odfotiť.
Tu je vypracované cesto.
- Chlebík necháme kysnúť 30 minút.
Nakysnuté 1-krát.
- Cesto si preložíme na mierne pomúčenú pracovnú podložku a dobre ho ešte premiesime.
- Znovu ho dáme ešte na 30 minút nakysnúť.
Medzi tým si ale asi 10 minút pred dokončením kysnutia zapneme rúru na 200 stupňov a vložíme do rúry plech na ktorom budeme chlebík piecť aby sa zohrial.
Nakysnuté druhý krát.
- Teraz si vyberieme teplý plech a rýchlo naň preložíme cesto. Samozrejme vyformujeme si ho ešte a dva krát prekrojíme.
Dáme ho do rúry piecť. Ja som po 15 minútach stiahla teplotu na 180 stupňov a piekla ešte asi 35-40 minút.
To je celé a tu je chlebík pripravený do rúry.
- A tu sa už chladí upečený - trochu som ho potrela studenou vodou a samozrejme zakryla utierkou.
- A tu už je prekrojený.
- Trochu bližšie? Úplne jednoduché. Ak chcete vyskúšajte je naozaj výborný.
Čo poviete ?
- ČL = čajová lyžička