Vianočný peň

Autor receptu: jojkanr

Minulý rok som robila prvý krát. Tento to zopakujem.

10
porcií
60 minút
príprava
12 minút
na 190 °C

Postup

  1. Vymstíme si plech s rozmermi 20x30 cm a vystelieme papierom. V miske s elektrickým šľahačom, šľaháme vajcia s cukrom asi 10 minút, kým zmes nie je svetlá. Múku s kakaaom a kypr. práškom preosejeme a primiešame do zmesi. Papier na pečenie posypeme práškovým cukrom a upečený plát naň preklopíme. Papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, a zvinieme aj s papierom. Necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si krém. Čokoládu rozlámeme na kúsky, vložíme do hrnca s dvojitým dnom a roztopíme. Žĺtky rozšľaháme v mlieku a za stáleho miešania prilievame do zmesi a varíme, kým zmes nie je natoľko hustá, aby sa udržala na vareške. Maslo s cukrom vymiešame dopenista. Šľaháme s vychladnutou zmesou, kým sa nespoja.
  3. Upečenú roládu rozvinieme, odstránime papier, natrieme vrstvou džemu, nato dáme jednu tretinu krému a zvinieme. Potrieme zvyšným krémom, vidličkou vytvarujeme efekt kôry a necháme stuhnúť. S cukrárenskou polevou urobime letopočet na koncoch rolády, posypeme vločkami a práškovým cukrom.