Vianočné pečivo (fotorecept)

Autor receptu: ywett

okrem vianoc mám rada aj predvianočnú prípravu, keď s mojou dcérkou začneme vypekať vianočné koláče, všetko krásne rozvoniava...( a okrem prípravy popíjame jablkový čaj so škoricou a najviac sa potom bavíme na tom ako náš chudák fotoaparát vždy dopadne, ak nie je od plnky tak určite od múky)..... medzi ktoré patrí aj toto pečivko a okrem klasického vykrajovania sme to vymysleli aj takto ;-)...a plnku si môžte dať akú máte radi, my obľubujeme karamelovú...

60-70koláčikov
porcií
55 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby môžme pridať ešte múky.
  2. Necháme 1 hod. v chladničke odležať.
  3. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkou povykrajujeme buď kvietky alebo kolieska.
  4. A vložíme do cukrárenských papierových košíkov, cesto popicháme vidličkou a dáme upiecť pri teplote 180 °C (v plynovej rúre 3 stupeň a asi tých 10-15 minút)
  5. Kvietok ešte treba troška po bokoch prstami roztlačiť.
  6. A zo zvyšného cesta sa môžu povykrajovať rôzne vianočné tvary.
  7. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme.
  8. Po upečení a vychladnutí naplníme kvietky karamelovou plnkou.
  9. Dostať už hotový karamel, alebo sa dá uvariť a to tak, že konzervu kondezovaného sladeného mlieka vložíme do hrnca s vodou a 2-2,5 hod. varíme aby skaramelizovala. Potom konzervu necháme vychladnúť a po otvorení dobre vychladnutý karamel vymiešame s maslom... (dám foto v akej konzerve dostať už hotový karamel)
  10. Maslo vymiešame s karamelom ale kto nechce, nemusí vôbec dávať maslo.
  11. A dobre vyšlaháme.
  12. Je lepšie keď sa dá plnka najskôr stuhnúť do chladničky a potom naplniť, lebo ja som mala predstavu že to dáme do cukrárenského vrecka a tak ozdobne naplníme....ale kedže sme boli obidve nedočkavé, tak sme to museli dať lyžičkou....človek sa učí po celý život:)
  13. A ľubovoľne ozdobíme:)
  14. Prajeme vám dobrú a sladkú chuť!