Vianočná torta

Autor receptu: eagles

35 minút
na 160 °C

Postup

  1. Žítky vyšlaháme dopenista s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme mleté orechy, strúhanku a v rume namočené hrozienka. Jemne premiešame a pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, vodu a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Vyberieme a necháme vychladnúť vo forme. Vychladnutý korpus prerežeme vodorovne na tri časti. Každú časť jemne pokvapkáme rumom a potrieme ríbezľovým lekvárom.
  3. Spodný diel natrieme polovicou čokoládového krému, zakryjeme strednou časťou korpusu, ktorú natrieme zvyšným čokoládovým krémom a ozdobíme orechmi a mandľami.
  4. Základ na oba krémy si pripravíme z 300 ml mlieka, ktoré dáme variť. V 50 ml studeného mlieka rozhabarkujeme Zlatý klas, ktorý prilejeme do horúceho mlieka. Varíme do zhustnutia za neustáleho miešania, odstavíme a necháme vychladnúť.
  5. ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: Maslo vymiešame s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, vanilkový cukor, vajce a polovicu vychladnutého Zlatého klasu. Dôkladne rozmiešame a necháme vychladnúť.
  6. ŽĹTKOVÝ KRÉM: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vanilkový cukor a mlieko. Zmes zohrejeme v teplom vodnom kúpeli. Prelejeme do porcelánovej misy a necháme vychladnúť. V inej nádobe rozmiešame maslo a vychladnutú zmes k nemu postupne zašľaháme. Nakoniec primiešame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu.