Vianočná medová strieška (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Všetci pečiete drobné pečivo, medovníky a sladké fajnotky...musím sa priznať, že k tomu fakt nemám trpezlivosť...ale niečo napiecť musím...radšej pečiem niečo, čo ma baví...včera večer som upiekla tieto striešky a keď musia stáť 24.hod. v chlade, až teraz prišiel rad na krájanie...

20
porcií
50 minút
príprava
1x10,2x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto sa varí....do rajnice som dala med,mlieko,vajce a sódu ...nad parou som šľahala metličkou do peny..potom som v malých dávkach pridávala múku...potom som metličku vymenila za drevenú varešku a miešala ďalej..keď už bola hmota hustá a nedala sa miešať, zobrala som ju zo sporáka, vyložila na pracovnú dosku a dobre premiesila..
  2. cesto som rozvážila na 3 rovnaké časti...pokiaľ je teplé, treba s ním rýchlo, pracovať a v prvom rade som v 1 lyžici vody vymiešala 1 lyž. kakao a pridala do jedného z troch bochníkov a rýchlo premiesila...v prvom rade som robila kakaové cesto, lebo to ke´d stuhne, nedá sa s ním pracovať...kakaové cesto rozdela na 12 kusov..z tohot je jasné, že z tejto dávky budú 2 striešky..
  3. ihneď som vyšúľala 12 paličiek..a tie už potom môžu stáť, pokiaľ sa všetko cesto pripraví na pečenie..paličky majú mať dĺžku 32cm.
  4. potom som dobre vymiesila biele cesto.....pripravila som si pečiace papiere na chrbát plechu..k dĺžke paličiek treba prispôsobiť aj dĺžku bieleho cesta...cesto som vyvaľkala a pravítkom vymerala šírku cesta...musí sa nožíkom zarezať pásy, lebo po upečení sa s ním už nedá manipulovať...ja som si odmerala šírku na 11cm.urobila zárezy nožom a uložila na pečiaci papier...takže z tohoto cesta dostanete 6 kusov 11cm. pásov..
  5. trúbu som nechala vyhriať na 180st...najprv som piekla paličky, pečú sa 10min. potom som uložila biele cesto, to sa pečie iba 5 min.pred pečením treba popichať vidličkou...všetko upečené..ihneď po upečení treba zobrať do ruky nôž a biele cesto rozrezať tam kde sme si naznačili čiary...keď vychladne bude sa lámať...
  6. pokiaľ sa cesto chladí, urobila som si krém..zmiešala som mlieko s vodou, pridala 10 lyžíc krupice a 2 vrecká vanilkový cukor..uvarila hustú kašu a nechala poriadne vychladiť..zatiaľ som vymiešala maslo s cukorm do peny...a napokon všetko spolu zmiešala s mixérom...do krému som pridala rumuvú príchuť..krém tereba rozdeliť na 2 polovice..
  7. a začala som skladať striešku: na spodok som dala biely pás cesta, potrela som ho krémom..uložila do neho 3 paličky a potrela ich krémom..uložila som do neho 2 paličky a zase potrela krémom..položila poslednú paličku a potrela krémom..
  8. potom som položila boky a pritlačila, aby držali spolu...netreba sa báť, boky sa prilepia za 24.hod. krásne sa vyrovnajú..
  9. druhú striešku som nerobila, urobila som z tej dávky rezy..sú presne tak pekné a chutné, ako strieška../nezmestili sa 2 striešky do chladničky.../ až na druhý deň ráno som urobila čoko polevu a poliala striešku aj rezy..
  10. rozhodla som sa, že striešku prispôsobím tejto zime a posypala som ju akoby snehom...drobnými cukríkami...na vrch strechy som uložila väčšie cukríky po celej dĺžke...strieška musí byť stále v chladničke..
  11. pokrájala na rezy...možno sa vám bude zdať, že je to zložité, ale ani nie je...treba nájsť odvahu a ja vám prajem dobrú chuť..
  12. Sľúbila som, že keď pokrájam na rezy aj druhú časť striešky, pridám sem foto..takže som to nafotila a pokrájala na trojuholníčky.-)