Veterník XXL (fotorecept)

Autor receptu: andikiss

Milujem veterníky, ale nikdy sa mi nedarilo spraviť odpalovane cesto. Raz som bola u kamarátky na návšteve a ponukla ma so zákuskami. Vedela, že milujem veterníky tak mi ich spravila podla receptu svojej maminky. Môžem povedať, že ma potešila a odchádzala som od nej s úsmevom a receptom vo vačku.

20-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. "CESTO:" 200 ml oleja a 200 ml vody so soľou privediem do varu a pomaly pridávam múku a miešam až kým sa neoddelí od steny kastróla.
  2. Potom dám do misky párkrát premiešam a nechám vychladnúť.
  3. Keď už je vychladnuté pridávam celé vajcia po jednom. Každé jedno dobre vymiešam s mixérom.
  4. Plech vyložím papierom na pečenie a polovicu cesta natrem na papier. Upečiem v dobre rozohriatej trúbe 20 minút na 180 °C, ale dvierka sa otvoriť nesmia počas pečenia.
  5. Ak je upečené opatrne preložim na dosku a stiahnem papier. Cesto sa bude vlniť a na pohľad nebude pre nás gazdinky pekné, ale to má byť také cesto. Postup opakujem ešte raz.
  6. "PLNKA:" Na plnku deň predtým uvarím salko (asi tri hodiny vo vode). Môže to byť aj sladený aj nesladený...iba pri nesladenom dám viac cukru do pudingu, keď varím. Uvarím 2ks zlatých klasov v 3/4 l mlieka, cukor dám podľa potreby aký sladký chcem mať zákusok.
  7. Do horúceho pudingu dám maslo, môže byť Palmarin alebo aj obyčajné maslo, ja dávám obyčajné. Nechám vychladnúť.
  8. Keď je vychladnuté dám uvarene Salko a dobre spolu zmixujem.
  9. Nalejem na cesto a dobre to urovnám. Potom vyšľahám v 250 ml studenom mlieku 2 ks šľahačky niekde treba dať aj cukor( môže sa pridať aj vanilkový cukor ). Mixujem 5 minút a keď je dobre tuhý tak natrem na plnku a zakryjem druhým plátom cesta a trošku pritlačím.
  10. "POLEVA:" A na koniec spravim polevu: ja dávám jemný kryštáľový cukor 20 dkg do kastróla so 4 pol.lyžicami mlieka...keď je veľmi tuhý pridám ešte 1-2 pol.lyžice mlieka. Niekedy mám tmavšiu polevu niekedy bledšiu. Komu sa nechce robiť polevu, môže posypať prášk.cukrom alebo hocijakú inú polevu z obchodu. Podľa chuti kto čo má rád. :-)))))
  11. Dám do chladničky na pár hodín, (ak to tam vydrží) a krájám a už nám pri krájaní zbiehajú slinky. Je s tým viac práce, ale výsledok a chuť stojí to za to. Prajem dobrú chuť.