Veterník XXL (fotorecept)
Autor receptu: andikiss
Milujem veterníky, ale nikdy sa mi nedarilo spraviť odpalovane cesto. Raz som bola u kamarátky na návšteve a ponukla ma so zákuskami. Vedela, že milujem veterníky tak mi ich spravila podla receptu svojej maminky. Môžem povedať, že ma potešila a odchádzala som od nej s úsmevom a receptom vo vačku.
Postup
- "CESTO:"
200 ml oleja a 200 ml vody so soľou privediem do varu a pomaly pridávam múku a miešam až kým sa neoddelí od steny kastróla.
- Potom dám do misky párkrát premiešam a nechám vychladnúť.
- Keď už je vychladnuté pridávam celé vajcia po jednom. Každé jedno dobre vymiešam s mixérom.
- Plech vyložím papierom na pečenie a polovicu cesta natrem na papier. Upečiem v dobre rozohriatej trúbe 20 minút na 180 °C, ale dvierka sa otvoriť nesmia počas pečenia.
- Ak je upečené opatrne preložim na dosku a stiahnem papier. Cesto sa bude vlniť a na pohľad nebude pre nás gazdinky pekné, ale to má byť také cesto.
Postup opakujem ešte raz.
- "PLNKA:"
Na plnku deň predtým uvarím salko (asi tri hodiny vo vode). Môže to byť aj sladený aj nesladený...iba pri nesladenom dám viac cukru do pudingu, keď varím.
Uvarím 2ks zlatých klasov v 3/4 l mlieka, cukor dám podľa potreby aký sladký chcem mať zákusok.
- Do horúceho pudingu dám maslo, môže byť Palmarin alebo aj obyčajné maslo, ja dávám obyčajné. Nechám vychladnúť.
- Keď je vychladnuté dám uvarene Salko a dobre spolu zmixujem.
- Nalejem na cesto a dobre to urovnám. Potom vyšľahám v 250 ml studenom mlieku 2 ks šľahačky niekde treba dať aj cukor( môže sa pridať aj vanilkový cukor ). Mixujem 5 minút a keď je dobre tuhý tak natrem na plnku a zakryjem druhým plátom cesta a trošku pritlačím.
- "POLEVA:"
A na koniec spravim polevu: ja dávám jemný kryštáľový cukor 20 dkg do kastróla so 4 pol.lyžicami mlieka...keď je veľmi tuhý pridám ešte 1-2 pol.lyžice mlieka. Niekedy mám tmavšiu polevu niekedy bledšiu.
Komu sa nechce robiť polevu, môže posypať prášk.cukrom alebo hocijakú inú polevu z obchodu. Podľa chuti kto čo má rád. :-)))))
- Dám do chladničky na pár hodín, (ak to tam vydrží) a krájám a už nám pri krájaní zbiehajú slinky.
Je s tým viac práce, ale výsledok a chuť stojí to za to.
Prajem dobrú chuť.