Veterníky
Veterníčky s krémom z matcha čaju
Autor receptu: redakcia
Tajomstvá majstrov varešky... Niekde sú skryté v neznámej surovine, inde v postupe, nečakanej chuťovej
kombinácii, triku pri varení, novom nápade.* Či v náhrade ingrediencie, ktorá je nedostupná, drahá alebo si
nerozumie s niektorými zdravotnými obmedzeniami.
Prekvapiť a priniesť niečo nové, predovšetkým pri
jedlách z múky... to je parketa, kde sa odjakživa pohybujem veľmi rád. A vôbec mi neprekáža, keď sa mi
pritom budú čitatelia Varechy pozerať pod prsty...
4 porcie |
50 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Mlieko, vodu, soľ, cukor dáme do
hrnca, zahrievame a počkáme, kým sa
neroztopí cukor a maslo. Potom pridáme múku a cesto odpálime v hrnci
– je hotové vtedy, keď sa odlepuje
od hrnca. Necháme vychladnúť. Potom do cesta zašľaháme
pomaly po jednom vajíčka. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a nastriekame na plech kopčeky. Dáme piecť pri 180 °C asi 20 minút.
- Matcha krém: Nalámanú bielu čokoládu roztopíme. Do kastrólika dáme mlieko,
cukor, Zlatý klas a necháme na sporáku mierne variť, aby mal krém
pudingovú konzistenciu. Roztopenú
bielu čokoládu rozmiešame s matcha čajom a zamiešame do vychladnutého pudingového krému. Pridáme vyšľahanú šľahačku.
- Do vychladnutých upečených veterníkov spravíme zospodu dierku a pomocou cukrárskeho vrecúška ich naplníme krémom.