Veľkonočný mazanec (fotorecept)

Autor receptu: pusta

U nás na Veľkú noc nesmie chýbať na sviatočnom stole Veľkonočný mazanec, recept bol vysielaný na televíznej stanici ČT 1, vyskúšala som, je výborný, preto ho pridávam pre záujemcov.

30 minút
príprava
10/40 minút
na 200/150 °C

Postup

  1. Najprv som namočila na 30 minút do vlažnej vody hrozienka, ked napučali, scedila som ich a nechala som ich na cedníku dobre odkvapkať z vody.
  2. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ, vanilkový cukor, premiešala, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho 1 PL cukrom krupica, zaliala asi 50 ml vlažného mlieka, posypala trochou múky, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút,...
  3. ...zatiaľ som nastrúhala kôru z polovice citróna,...
  4. ...ked kvások vykysol pridala som žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, 1 PL rumu, rozpustené vlažné maslo, postupne po troškách vlažné mlieko a všetko som dôkladne spracovala rukami na polotuhé lesklé pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť veľké bubliny a cesto sa nezačalo odlepovať od rúk a stien nádoby, potom som z neho vytvarovala bochník,...
  5. ...do ktorého som na záver zapracovala scedené a odkvapkané, bochník som prikryla čistou utierkou,...
  6. ...nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
  7. ...vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, neprepracovala som ho znovu, ale rukami medzi dlaňami protismerným otáčavým pohybom som bochník rovnomerne zaguľatila, ...
  8. ...preniesla na plech vystlaný teflonovou fóliou, ostrým nožom som ho v strede na povrchu nakrojila do tvaru kríža kolmými zárezmi asi 1 - 2 mm hlboko do cesta, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho ešte 30 minút podkysnúť na teple,...
  9. ...potrela som ho rozšľahaným vajcom,...
  10. ...posypala mandľovými lupienkami,...
  11. ..vložila som ho piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev, piekla som pri tejto teplote 10 minút, potom som teplotu znížila na 150 stupňov a piekla som ešte 40 minút do peknej zlato - hnedej farby, na spodok rúry som dala na začiatku pečenia hrnček s vriacou vodou, upečený mazanec som nechala vychladnúť na mriežke.
  12. Vychladnutý mazanec som dala na podnos, pokrájala som ho na plátky asi 1 cm hrubé a podávala som ako sladké sviatočné veľkonočné raňajky s horúcim kakaom a každý si ho mohol podľa svojej chuti natrieť maslom alebo domácim lekvárom, mám odložených viac dobrých receptov na mazanec, dnes som robila podľa tohoto receptu, ktorý vám môžem len vrelo odporúčať, prajem vám krásnu Bielu sobotu a Dobrú chuť :-)