Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Predpokladám, že „mančaftu“ môžem zaradiť aj zopár jedincov z našej „Varešky“. Aj ja
patrím k „permanentným“ odhodlancom, ktorí opakovane sľubujú, že od Nového roka
sa budú stravovať zdravšie! Dávnejšie som začal, aj keď zatiaľ bez „valných“výsledkov,
aspoň s redukciou príloh. Jednoduchú a rýchlu prípravu potrebujú „kalerábovité“ listy z
rodu Brassica. Tentoraz, v medzisviatkovom období, som pripravil morského ostrieža
(sea bass), ale môžete ho podávať s bársakou rybou, alebo mäsom na všelijako!
2-3 porcie |
12-15 minút príprava |
12 minút na 220 °C |
Postup
- toto je naozaj všetko, teda okrem filetov rýb, čo som potreboval
- na dno veľkej širokej panvice som nalial asi 3 PL oleja, nasypal kopcovitú KL feferónkových jadierok, chvíľočku popražil a pridal, asi na 10 mm široké, pokrájané listy; hneď som ich prstami posolil a nadrvil čerstvé čierne korenie; premiešal kuchyňskými kliešťani
- a po krátkom „zredukovaní“ množstva som pridal 4 pretlačené strúčiky cesnaku a „hobliny“ čerstvého masla
- potom som už túto budúcu „zelenolistovú prílohu“ iba premiešaval až do odparenia nadbytočnej tekutiny
- dva filety morského ostrieža som upiekol veľmi jednoducho a rýchlo; naolejoval som ich asi PL olivocého oleja, obojastranne posolil a hojne posypal čerstvo drveným čiernym korením
- a na 6 ´vložil, kožou hore, do elektrickej rúry vyhriatej na 220 °C / 425 °F
- potom som pekáč s plátkami ostrieža vybral z rúry, kuchyňskými kliešťami obrátil, kožou dole, pridal hobliny čerstvého masla a vzápätí vrátil do rúry opäť na 6´
- tým istým spôsobom pripravujem aj plátky z lososa
- nuž a servírovanie je taktiež jednodoché; plátok pečeného morského ostrieža, ozdobený tenkými ½ kolieskami citróna, príloha rýchlo dusené „kalerábovité“ listy a hotovo! Dobrú chuť!
- Chou Cavalier, UK – Raštika, Slovinsko – Brukev zelná, ČR – Collard Greens, US - Brassica oleracea var. viridis (aj acephala, etc), lat. Rod Brasica pozostáva asi z 30 druhov rastlín z čeľade Brassicaceae (kalerábovité, česky brukvovité). Na trhu je možno nakúpiť veľké množsrvo týchto poľnohospodárskych rastlín, vyšľachtených hybridov. Väčšina z nich sú jedno alebo dvojročné, ale niektoré aj malé kríky!
Poznámka: to som pre Vás skopíroval z:
http://www.bing.com/search?q=Chou+Cavalier&qs=n&form=QBRE&pq=chou+cavalier&sc=1-13&sp=-1&sk=&cvid=74e28940e7b34b7b9c732b3ef28412e1