Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Švajčiari považujú Rösti za svoje národné jedlo, ide o na hrubo nastrúhané zemiaky v surovom alebo varenom stave, regionálne sú ochutené rôznym korením, pridať sa môže cibuľa, cesnak, slanina, jablko, čerstvé bylinky, vysmážajú sa na masle a oleji. Najčastejšie sa podávajú ako raňajky, ale v reštauráciách aj ako príloha k rozličným jedlám, pripravujú sa na objednávku. Tento recept som našla pred rokom na jednom blogu, včera som ho odskúšala, vynikajúco chutia, preto pridávam.

4
porcie
160 minút
príprava
7+7 minút
na 80-80 °C

Postup

  1. Očistené zemiaky som na hrubo nastrúhala.
  2. Pridala som vajcia,...
  3. ...múku a...
  4. všetko som dobre premiešala.
  5. Do zmesi som nastrúhala čerstvo muškátový oriešok,...
  6. pridala som čerstvo mleté čierne korenie, soľ a...
  7. ...prelisovaný cesnak.
  8. Všetko som znovu poriadne premiešala a odložila minimálne na 2 hodiny do chladničky odpočívať!!! Pred vyprážaním cesta na rösti treba nechať aspoň 30 minút zahriať na izbovú teplotu, ak ste mali príliš vodnaté zemiaky, prebytočnú vodu zliať, ja som nemusela, len som opätovne dobre premiešala. Mala som doma vypestované zemiaky od môjho priateľa, nie kupované, ale spokojne môžu byť aj kúpené v obchode.
  9. Do rozohriateho masla s olejom som vkladala polievkovou lyžicou malé kôpky, ktoré som neroztlačila, vyprážala som ich pomaly len na strednom plameni na jednej strane do zlato-hnedej farby asi 7 - 8 minút. Nesmú sa rösti vyprážať v rozpálenom tuku, na povrchu by sa rýchlo vypražili, ale vo vnútri zostali surové!!!
  10. Opatrne som ich otočila obracačkou a vypražila som ich zase pomaly do zlato-hnedej farby tiež 7 - 8 minút.
  11. Vypražené rösti som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.
  12. Podávala som ich horúce.
  13. Kedysi to bolo jedlo chudobných na raňajky len zo zemiakov, vajec a múky, regionálne odlišné pridaním rôznych prísad. Pripravujú sa z o zemiakov surových alebo varených, vždy na hrubo nastrúhaných a podľa toho, k čomu sa podávajú, veľkosť rösti býva od 3 do 12 cm a hrúbka od 1 do 2 cm. Najčastejšie poslúžili ako príloha k volskému oku a ku špenátu. Na povrchu sú pekne chrumkavé a vo vnútri príjemne mäkké a šťavnaté. Dnes sa pripravujú na objednávku v reštauráciách bud ako samostatné jedlo na raňajky alebo príloha k hlavnému jedlu. Je to síce jednoduché, ale vynikajúce, veľmi chutné a sýte jedlo, s možnosťou variability, odporúčam vyskúšať :-)