Úžasná domáca želatína (fotorecept)

Autor receptu: saakoo

Úžasná a jednoduchá domáca želatína len z troch surovín, ktorá je pripravená za necelých 20 minút. Ak vyskúšate túto želatínu, inú určite už nikdy robiť nebudete :)

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si všetky suroviny. Vodu, sirup a zlatý klas.
  2. Vodu spolu so sirupom zmiešame v menšej rajničke. Ja na jednu dávku používam 400 ml vody a zvyšných cca 100 ml dolievam už len sirupom podľa chuti. Sirup ktorý kúpite musí byť určite hustý a s cukrom.
  3. Pripravenú zmes vody a sirupu treba vždy pred varením ochutnať. Ak používate kyslastejší sirup, napríklad pomarančový môžete ho kľudne osladiť s práškovým cukrom. Mne sa naopak tento jahodový sirup zdal príliš sladký, tak som jednoducho pridala obyčajnú kyselku ktorá sa dáva do čaju. Sirupom nešetrite pretože sirupová voda musím mať výraznú chuť, kedže po pridaní zlatého klasu sa táto výrazná chuť troška stlmí.
  4. Všetko spolu zamiešame a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, tak ako napríklad puding. Toho, že sirup nieje priesvitný sa nebojte, to sa počas varenia zmení.
  5. Sirupová voda nám postupne začne meniť farbu. Stále miešame.
  6. Keď sa nám so sirupovej vody začne pariť a začnú sa nám v nej robiť malé "hrudky", vieme, že čoskoro máme hotovo.
  7. Varíme až kým nám želatína nezačne bublať a nezmení sa celá na priesvitnú. V želatíne sa nám môžu vytvoriť malé vzduchové bublinky, ktoré ale počas chladnutia a miešania sami zmiznú.
  8. Želatínu odstavíme zo sporáka a necháme pomaly vychladnúť. Nesmieme prestať miešať!!! Najlepšie sa chladí v umývadle napustenom studenou vodou.
  9. Keď má želatína izbovú teplotu, (väčšinou je to vtedy keď sa z nej prestane pariť, ale ja do nej vždy strčím prst a keď je stále teplá, ale nepáli viem, že je hotová) môžeme ju naliať rovno na pripravený koláč. Želatínu vždy pripravujte až potom, ako máte všetko ostatné hotové pretože rovno po vychladnutí je potrebné želatínu vyliať na koláč aby nám príliš nestuhla a nespravili sa nám v nej hrudky.
  10. Želatínu vždy najprv nalejeme po obvode koláča, čiže na jeho okraje.
  11. A až potom nalievame želatínu do jeho stredu.
  12. Hotovo. Táto želatína má vždy úžasnú chuť ale aj farbu. Rýchlo tuhne, drží pokope, vôbec nieje vodnatá a nerozpadáva sa na kúsky. Od kedy poznám tento recept, na želatínu v prášku z obchodu som sa ani nepozrela. Vždy záleží len na tom, aký sirup si kúpite. Ja odporúčam sirupy Jupí, sú husté, s cukrom, majú krásnu farbu a aj veľmi dobre chutia.
  13. Mnohí z vás určite tento druh domácej želatíny poznajú, ale kedže som na vareche nenašla žiadny recept s podrobným postupom na jej prípravu, rozhodla som sa ju sem pridať. Určite to stojí za vyskúšanie :) PS: Ak preferujete priesvitnejšiu želatínu stačí ak zmeníte pomer vody a sirupu.