Univerzálne cesto na slano aj na sladko

Autor receptu: sisa

Tento recept ma naučila moja mama a ja ho robím tak často ako sa len dá. Keďže je aj na slano aj na sladko, robievam osie hniezda, pizzové hniezda, cesnakové rožteky, pizzu, smotanový báleš atd..... Báleš milujeme k šošovičnej polievočke, alebo k cesnakovej, alebo len tak do ruky ako koláč :-)

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. z 2dcl vlažného mlieka, lyžičky kryš.cukru a kvasníc si pripravím kvások
  2. kvások pridáme do preosiatej hladkej múky so štipkou soli, spolu so zvyšným 1dcl mlieka, potom pridáme olej. Ak robíme cesto na slano ešte pridáme 2 lyžičky soli a ak na sladko 2 lyžičky práškového cukru.
  3. a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto je trošku mastnejšie. Ak sa vám zdá až moc, môžte pridať trošku múky. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť aspon 30 minút.
  4. Po vykysnutí, cesto rozvalkáme na hrúbku 1cm, potrieme olejom, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhame eidam, všetko v množstve ako komu chutí, osolíme, pridáme vegetu a stočíme ako na roládu.
  5. potom vykrajujem trojuholníčky, ale každý si môže zvoliť tvar aký mu vyhovuje a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. potrieme rozšľahým vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre.
  7. plku si môžte ľubovoľne meniť, napr. na pizzové vnútro-takže kečup, pizza korenie, alebo sladké osie hnieza jednoducho na čo máte chuť.