Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Suroviny

Postup

  1. Recept udávam z 1 vajca, to stačí na cestoviny, ale zaleží podľa toho pre koľko osôb potrebujete. Z 1 vajca je tak pre tri osoby. Ja som robila cesto na pirohy, vtedy treba viacej cesta tak z dvoch vajec. Do misky si rozbijem vajce a pridám trocha soli, vidličkou rozšľahám.
  2. Za lejem horúcou vodou, nie vriacou a zašľahám s vajcami. Pridám olej,
  3. a preosiatú múku. Zamiešam vláčne cesto.
  4. Potom cesto vyložím na dosku a na jemne pomučenej doske cesto hnetiem. Hnetiem ho tak, že dlaňou zatláčam z vrchu do stredu. Jemne mučím dosku len do vtedy, kým sa mi cesto nelepí na dosku. Vtedy cesto hnetiem aspoň 4-5 minútky. Cesto musí byť pekné hladké, čím dlhšie sa cesto hnetie, tým je kvalitnejšie.
  5. Cesto krásne hladké vyhnetené nechám na jemne pomúčenej doske
  6. zakryté aspoň 15 min postáť. Uvoľní sa lepok a s cestom sa veľmi dobré pracuje-rozvaľkuje.
  7. Potom cesto zasa na jemne pomúčenej doske rozvaľkám.
  8. Rozvaľkám ho na potrebnú veľkosť a hrubku, podľa toho na čo cesto budem použivať. Pri takto spracovanom ceste, používam na vaľkanie veľmi malé množstvo múky, cesto sa nelepí. Ked je cesto kvalitne vypracované, potom pri vaľkaní netreba používať veľa múky.
  9. Pirohy s bryndzou,
  10. taštičky plnené mäsom,
  11. fliačky-lečky,
  12. širšie rezance. Rezance robím s tvarohom, vajcami, makom a deti majú radi aj s lekvárom.