Twix cookies (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Trvanlivé sušienky chuťou podobnou obľúbeným tyčinkám Twix ma lákalo spraviť už dávnejšie. Nápad na ich pečenie som získala zo stránky: chef-in-training. com, ostatné je improvizácia...

35ks
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do múky pridáme studené nakrájané maslo, cukor, soľ a rýchlymi pohybmi spravíme mrveničky. Nerobíme dlho, aby sme maslo neprehriali rukami. Pridávame ľadovú vodu a vymiesime cesto. Vodu nedajte naraz všetku, ak by bolo cesto veľmi tvrdé radšej pridajte vodu po lyžičkách. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme na chladné miesto.
  2. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Kolieska rozdelíme na polovice, z druhej polovice povykrajujeme stredy niečim čo má menší priemer ako 6 cm, ja som využila pohár s priemerom 4,5 cm. Vykrojené stredy a zvyšky cesta znovu spojíme a odložíme do chladu kým pracujeme s povykrajovanými kolieskami.
  3. Okraje plných koliesok natrieme bielkom a priložíme naň koliesko s vykrojeným stredom a jemne popritláčame, takto postupujeme pokiaľ neminieme cesto, poukladáme na papier na pečenie a necháme znovu vychladnúť. Teraz sa mi hodil náš severne orientovaný balkón.
  4. Vychladené kolieska popicháme špáradlom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 20 minút, pokiaľ nezozlátnu a necháme ich vychladnúť.
  5. Pokiaľ nám kolieska chladnú, pripravíme si karamel. Na panvicu vysypeme cukor a necháme bez miešania rozpúšťať, prípadne len potriasame panvicou, ak ho budete miešať, tak sa vám narobia hrčky a tie sa dlho rozpúšťajú. Z cukru sa spraví sirup, ktorý bude mať zlatú farbu a začne karamelovo voňať. Vtedy je vhodná doba na prilievanie mlieka, alebo smotany, čo zvolíte. Dobre je mať mlieko izbovej teploty, alebo mierne teplé a tenkým pramienkom za stáleho miešania prilievame do horúceho karamelu, vždy len kúsok mlieka a zamiešať, vtedy Vám karamel nestvrdne, ostane hladký a nebudú v ňom hrčky. Keď dolejete mlieko vmiešajte nakrájané maslo, miešajte kým sa nerozpustí a nespojí s karamelom. Na záver pridajte lyžičku soli, tá krásne zvýrazní chuť karamelu. Hotový karamel prelejeme do nejakej nádoby z ktorej sa dobre nalieva.
  6. Karamel budeme nalievať do vzniknutého otvoru, pekne povrch a necháme ho ztuhnúť, zatiaľ si pripravíme čokoládovú polevu. Mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a 1 lyžicu oleja, vymiešame na hladkú polevu v ktorej budeme naplnené cookies namáčať...
  7. Cookies vykúpeme v čokoláde, rozpustíme si trošku tmavej čokolády, pridáme druhú lyžicu oleja naplníme sáčok, odstrihneme rožtek a ozdobíme...Nemusíte, môžete spraviť Vašu obľúbenú čokoládovú polevu, použiť iba horkú čokoládu, proste čo Vám doma chutí.
  8. Z karamelovej plnky Vám ostane asi 2 dcl, takže ak neviete, kde by ste ju použili, robte jej len polovičnú dávku, ja som robila zámerne viac, už keď som sa s ňou zabávala a naplnila som s ňou buchty na pare. ale neboli by márne ani palacinky :)
  9. Z tohto množstva cesta som naplnila 35 kusov cookies, sú chutné, hriešne :) a trvanlivé, ale len v prípade, že nemáte doma prázdninujúce deti :) Poteším sa ak niekto vyskúša.